Velika vojna v odsevu sodobne fotografije

2. 3. - 10. 4. 2016
Srednjeevropska hiša fotografije, Bratislava

Razstava Polja rdečega maka je posvečenega sodobnemu pogledu na prvo svetovno vojno, ki velja za enega najbolj dramatičnih dogodkov v novejši evropski zgodovini.

Umetniki: Hassan Abdelghani (HR), Anikó Bodor (HU), András Bozsó (HU), Lara Ciarabellini (IT), diSTRUKTURA (SR) & Barbi Marković (AT/SR), Peter Hebeisen (CH), Svätolpuk Mikyta (SK), Radenko Milak (BiH) & Roman Uranjek (SI), Jonathan Olley (UK), Borut Peterlin (SI), Darije Petković (HR), Martin Piaček (SK), Bonnell Robinson (US), Károly Sándor Áron (HU), Pavel Maria Smejkal (SK), Antal Tarjáni (HU), Vladimír Židlický (CZ).

Kuratorja: Miha Colner & Dejan Sluga (Ljubljana)
Sodelujoči selektorji: Michaela Bosakova (Bratislava), Katarzyna Majak (Varšava), Gabriella Uhl (Budimpešta)

Skupinska razstava Polja rdečega maka raziskuje razloge in posledice vojne, ki označuje začetek 20. stoletja, in njene daljnosežne družbene implikacije. Sodelujoči umetniki in kuratorji predstavljajo različne poglede na to turbulentno obdobje, in izrisujejo vzporednice med preteklostjo in sedanjostjo, pri tem pa so prvenstveno osredotočeni na fotografski in video medij. Projekt povezuje partnerje iz Madžarske, Poljske, Slovaške in Slovenije, torej iz držav, ki so bile v vojni udeležene večinoma kot del Avstro-ogrskega imperija, kljub temu pa sodelujoči ustvarjalci obravnavajo omenjene fenomene s širše evropske perspektive.
Projekt hkrati obravnava vlogo fotografije v zgodnjem 20. stoletju, ko se je razvila zračna fotografija in vzpostavljalo fotoreporterstvo, in danes, ko so v digitalni dobi ponovno aktualna vprašanja o cenzuri, nadzoru in propagandi. Sopostavljanje praks sodobne in historične fotografije tematizira status fotografskega medija v času pred stotimi leti in danes ter njegove vloge pri ohranjanju spomina in obravnavanju zgodovinskih diskurzov. O tem pričajo izjemno raznoliki pristopi sodobnih fotografov in umetnikov, ki se v svojih delih ukvarjajo s percepcijo in reprezentacijo teh preteklih dogodkov.
Potujoča skupinska razstava Polja rdečega maka bo predstavljena v več mestih Srednje Evrope (Bratislava, Budimpešta, Dunaj, Praga, Slupsk). Tudi v Bratislavi bo razstavo v otvoritvenih dneh spremljal mednarodni simpozij, na katerem sodelujejo kuratorji projekta, umetniki in zunanji strokovnjaki.

Projekt je sofinanciran s strani Višegrajske Fundacije ter lokalnih fundacij, izvaja pa se v sodelovanju z uglednimi regionalnimi institucijami (SEDF, Bratislava; House of Photography & Association of Hungarian Photographers, Budimpešta; Baltic Gallery of Contemporary Art, Slupsk; Photon, Ljubljana & Dunaj).

http://www.sedf.sk
http://redpoppyfields.org