logo-mini
Biljana Djurdjević, Abandoned Places, 2012
Biljana Djurdjević, Abandoned Places, 2012

donumenta. 14 x 14 – Fotografske pozicije

24. maj – 15. junij 2017

Otvoritev: v sredo, 24. maja ob 19. uri

Sodelujoči umetniki: Ivan Bazak (UA), Pavel Brăila (MD), Alexandra Croitoru (RO), Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová (SK), István Csákány (HU), Biljana Djurdjević (RS), Igor Grubić (CR), Pravdoliub Ivanov (BG), Magdalena Jetelová (CZ), Julian Palacz (AU), Lazar Pejović (ME), Tadej Pogačar (SI)
Poseben gost: Christian Schnurer (DE)

Kuratorka: Regina Hellwig-Schmid

Donumenta je festival, ki od leta 2003 poteka v Regensburgu in se promovira kot "mednarodno stičišče za umetnost in kulturo podonavskih držav". Med leti 2003 in 2011 je festival predstavljal sodobno umetnost zgolj iz “obrežnih držav” reke Donave, leta 2012 pa so ustvarjalci razširili fokus na celotno Podonavje, kar vključuje tudi Slovenijo. Podonavska regija je sicer sestavljena iz 14 držav, ki v Evropi tvorijo večplastno makroregijo.

Festival je nastal z namenom utrjevanja kulturnega povezovanja in večjega evropskega razumevanja med vzhodno in zahodno Evropo po letu 1989. Tako so številni umetniki dobil dodatno priložnost, da predstavijo svoja najnovejša dela v Nemčiji in kasneje tudi v drugih podonavskih deželah. Kot dejansko potujoči razstavni projekt je leta 2014 nastal koncept razstavne forme 14 izbranih umetnikov iz 14 podonavskih držav, ki v zadnjem letu predstavlja izključno dela v fotografskem mediju.

Projekt naj bi spodbudil obiskovalce, da postanejo »tolmači umetniškega dela«; umetnost naj bi doživeli kot »okvir, v katerem si lahko sami izberete za interpretacijo na primer Podonavsko regijo kot evropsko ali globalno resničnost ali kot vizijo, ki omogoča srečevanje in razmišljanje o prostoru ali kraju«. Podonavska makroregija se tako predstavlja kot »ogromen laboratorij, v katerem je mogoče razumeti, prevpraševati in na novo osvetliti drugačne poglede ter izvirne zamisli«.

Regina Hellwig-Schmid, kuratorka in umetniška direktorica donumente, je povabila 14 umetnikov, da s fotografskim delom podajo osebno videnje svojih držav, skupnosti in življenj sonarodnjakov. Vsak umetnik je za razstavo prispeval dve fotografiji. V Galeriji Photon bo med 24. majem in 15. junijem tako na ogled izbor 26 del štirinajstih sodobnih, mednarodno priznanih umetnikov.

FOTOGRAFIJE Z OTVORITVE