Ana Bilankov: Shadowing the Black Square

4. oktobra do 4. novembra 2016

 

Ana Bilankov se v svojem dosedanjem opusu v veliki meri ukvarja z raziskovanjem t.i. “geografije spomina”, ki je prežeto z osebnimi zgodbami in svojevrstnim “migrantskim” (v smislu selitev) pogledom na svet. Tematski fokus njenega dela je v iskanju in odkrivanju novih prostorov, tako fizičnih kot psihičnih. Avtorico posebej zanimajo “prazni prostori”, ki jih poskuša zapolniti z brskanjem, iskanjem po subjektivnem in kolektivnem spominu. Na razstavi bodo tako predstavljena dela, ki jim je skupno to, da se ukvarjajo s problematiko kolektivne amnezije spomina, nastala pa so v različnih časovnih obdobjih avtoričinih “dislociranosti”.

Video in fotografska dela, ki bodo predstavljena na razstavi so: V vojni in revoluciji, kjer avtorica osebno zgodbo družinske zgodovine postavi v širši družbenopolitični kontekst prostora in časa (Hrvaška v 90. letih). Povezava spomina in preteklosti je prisotna tudi v videu Revolutionary Reality Show, ki spremlja skupino starejših ljudi v Moskvi, demonstrirajočih z rdečimi komunističnimi zastavami. Serija v Moskvi posnetih fotografij Shadowing the Black Square: Moscow Fragments se podaja v raziskovanje Malevičevega črnega kvadrata in iskanje paralel med politično in umetniško revolucijo. Video 200 Rubljev, prikazuje avtorico v skupini zamaskiranih ruskih veljakov, ki predstavljajo absurdno kombinacijo nostalgije in post-socialističnega spektakla. Umetničino vizualno raziskovanje “geografije spomina” je zaokroženo s serijo fotografij Without Title (Berlin Teufelsberg), nastalih v nekdanji obveščevalni postaji Ameriške agencije za državno varnost (NSA) na vrhu umetnega hriba v Berlinu, ki je služila za prestrezanje nasprotnikovih komunikacij.

Ana Bilankov (1968) je zaključila študij umetnostne zgodovine in germanistike v Zagrebu. Fotografijo in medijsko umetnost je študirala v Veliki Britaniji in Nemčiji, kjer je v Berlinu zaključila tudi podiplomski študij na Universität der Künste. Področje njenega dela zajema konceptualni in eksperimentalni video, fotografijo in instalacijo. Za svoja dela je prejela številne nagrade in se udeležila mnogih rezidenc. Njena dela so bila med drugim razstavljena v galerijah in muzejih predvsem v Nemčiji in Angliji, v ZDA, na Moskovskem Bienalu sodobne umetnosti itd. Živi in dela v Berlinu