ANIKÓ ROBITZ: DEEP SURFACES

8. september - 22. oktober 2010

Galerija Photon predstavlja samostojno razstavo Globoke površine / Deep Surfaces avtorice Aniko Robitz, ene pomembnejših in bolj prisotnih protagonistk mlade madžarske in evropske fotografske in umetniške scene. Obsežna razstava bo predstavila njeno delovanje v zadnjih dveh letih v večmedijski postavitvi, ki bo prikazala njen klasično občuteni fotografski pristop ter izpostavila formalno izčiščeno vizualno podobje na sledi fotografskih eksperimentov zgodovinskih avantgard, bogate modernistične tradicije in sodobnih umetniških prijemov.

Fotografije Aniko Robitz tako izkazujejo dokaj nadrealno občutje, saj v svoji neopredeljivosti presegajo percepcijo stvarne podobe. Minimalno naracijo namesto podob samih nosijo naslovi posameznih del, ki zgovorno pričajo o načinu, prostoru in času ustvarjene fotografije ter obenem namigujejo na konkretnejšo opredelitev motiva, katerega detajl je avtorica ujela v objektiv in mu s premišljenim izrezom popolnoma spremenila pomen. Fotografije so prepredene s kontrastnostjo črne in bele, svetlobe in sence, ki v dvodimenzionalno površino pretvarjajo strukture in linije upodobljenega objekta.
Njene izrazito kontrastne ploskve se pomikajo v abstrakcijo in motivno nedoločnost, spogledujejo se s konstruktivizmom, minimalizmom in v nekaterih pogledih celo z opartom. Njene korenine in vplivno polje se nanašajo - poleg navezave na omenjene velikane madžarske modernistične fotografije - zlasti na delo Luciena Hervé, slavnega arhitekturnega fotografa z izrazito samosvojo avtorsko estetiko in sopotnika številnih slavnih arhitektov 20. stoletja. A Aniko Robitz sega v svoji radikalnosti v odnosu do dekonstrukcije in predstavljanja podobe še nekoliko dlje v polje motivno efemernega in metafizičnega.
Aniko Robitz živi in deluje v Budimpešti. Do leta 2006 se je izobraževala na šoli za fotografijo Szellemkép, od leta 2008 pa se izpopolnjuje King Sigismund College v Budimpešti. V letu 2008 in 2009 je prejela nagrado Cultural City Network iz Graza ter štipendijo Pécsi József. Na razstavi v galeriji Photon se bo predstavila s 30 fotografijami ter video delom kot podaljšano roko lastnega avtorskega razmišljanja. Na otvoritvi se bo zgodil istoimenski digitalni glasbeni performans avtoričinega kreativnega sodelavca Ákosa Anglerja.
http://www.anikorobitz.com

Projekt podpirajo: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije / Mestna občina Ljubljana / Veleposlaništvo Republike Madžarske
Sponzor: Center Projekcije