Bojan Salaj: Korespondence

2. 9. – 1. 10. 2016
Galerija Makina, Pula

 

Razstava Korespondence predstavlja presek del Bojana Salaja z različnih obdobij njegove avtorske poti. Osredotoča se na dialoge med različnimi deli in ciklusi, nastalih v preteklih desetih letih, ki govorijo zgodbo stanju duha sodobne družbe in njenih strukturah moči.

Salaj je namreč eden tistih fotografov, ki globoko razmišlja o pomenu in percepciji podobe z različnih, zlasti filozofskih vidikov, in hkrati pogosto sledi objektivističnim principom fotografije. Odmikajoč se od klasičnih načinov fotografske reprezentacije se podaja v raziskovanje postulatov vizualnega jezika, ontologije fotografije in se hkrati dotika perečih družbenih vprašanj današnjega časa. Njegova dela tako odražajo odziv na stvarnost tukaj in zdaj; to so temeljna vprašanja reprezentacije fotografije v množičnih medijih, ikonografija struktur moči, bodisi države bodisi kapitala, modeli konstruiranja zgodovine ter načini vzpostavljanja nacionalne in kulturne identitete.
Na samostojni razstavi v Puli bodo med drugimi predstavljena dela kot so Interjerji (2005), Canary Wharf (2015), Interjerji-korespondence (2014), 2015: An EU Rhapsody (2015).

Bojan Salaj (1964) je fotograf, ki od začetka 90. let redno ustvarja in razstavlja avtorske projekte. Od leta je 1994 zaposlen kot fotograf v Narodni Galeriji v Ljubljani in je hkrati tudi avtor številnih fotografij s področja slovenske likovne kulturne dediščine. Živi in deluje v Ljubljani.

Razstava je nastala kot plod sodelovanja Photona – Centra za sodobno fotografijo iz Ljubljane in Galerije Makina iz Pule