logo-mini

Borut Krajnc: Praznine / Politika

15. – 25. 9. 2016
Galerija PM, HDLU, Zagreb

Borut Krajnc je eden najbolj aktivnih in prepoznavnih figur na fotografskem prizorišču v Ljubljani, čigar delo se osredotoča na aktualne družbeno-politične tematike. S pomočjo tako konceptualnih kot dokumentarnih pristopov Krajnc raziskuje incestuozne odnose med politiko in ekonomijo.

Borut Krajnc svojimi podobami kontinuirano premišlja mikro in makro razmere v svoji neposredni okolici. V sklopu enega izmed svojih najambicioznejših dolgoročnih projektov, fotografsko serijo Praznine (2004-2008), je dokumentiral prazne plakatne in ostale oglasne površine, kar je dokaj redka in absurdna situacija v svetu, ki mu brezpogojno vlada kapital. Avtor je tako obsesivno sledil bolj ali manj vidnim sledem ideoloških in družbenih premikov, spremljal in beležil tranzicijo iz starega v novo politični red, ekspanzijo prostega trga, neusmiljeni boj za prevlado in ostale posledice globalizacije na lokalni ravni.
V podobnem duhu je nastala tudi fotografska serija Politika (2012-2014), ki je bila posneta v času predvolilne kampanje trenutnega slovenskega predsednika Boruta Pahorja. Predsedniški kandidat, ki je bil odločen, da dobi volitve (in jih nato tudi je), se je odločil približati običajnim ljudem na način, da je poprijel za delo v primarnih in sekundarnih panogah gospodarstva, to je v tovarnah, delavnicah in na poljih. Krajnc je podrobno zabeležil farso in pokazal na poceni populistično gesto domače politične elite, ki podobno kot vsa elita v Evropi v preteklih dvajsetih letih odkrito podpira interese kapitala na račun socialne države in malega človeka.

Borut Krajnc (1964) je dokumentarni fotograf in fotoreporter pri tedniku Mladina, hkrati pa deluje tudi kot neodvisni umetnik, ki živi in deluje v Ljubljani.