Borut Peterlin: Očetova zgodba

3. 11. - 1. 12. 2016
Galerija veleposlaništva RS v Bratislavi, v sklopu festivala Mesec fotografije

Slovenski fotograf Borut Peterlin bo v sklopu festivala Mesec fotografije v Bratislavi prikazal svoje najnovejše delo Očetova zgodba, v katerem se posveča lastnim osebnim zgodbam in življenjskim prelomnicam. Intimnost tematike avtor poudarja z rabo specifične historične tehnike – mokra kolodijska plošča.

Serija Očetova zgodba ima izhodišče v osebni izkušnji avtorja iz daljne preteklosti, iz njegovega otroštva, ki pa se navezuje na sedanjost. Ko je bil Peterlin star deset let, se je igral z ognjem in se po nesreči polil z bencinom. Utrpel je hude opekline in komaj preživel. Izkušnja je bila izjemno težka in travmatična za mladega fanta, vendar se je avtor kasneje, ko je odrasel in postal oče, zavedel, da je imela njegova nesreča še bolj drastičen učinek na njegove starše. Ko se je kasneje soočil s spremembami in prelomi v osebnem življenju, ločitvijo po dvaindvajsetih letih zakona in selitvijo iz družinske hiše, so v ospredje prišli vsi njegovi strahovi in užitki starševstva.
Fotografije iz serije Očetova zgodba so tako na prvi pogled skoraj idilične podobe iz družinskega albuma, ki prikazujejo trenutke intimnih odnosov med družinskimi člani. Peterlin je ujel pomembne trenutke svojega/njihovega življenja; dogodke, ki ne pomenijo ničesar nikomur, ki ni član te štiričlanske družine. A podobe pridobijo povsem drugačno, mnogo bolj neudobno in grozeče občutje, ko je razkrit celoten kontekst zgodbe. Fotografije postanejo temnejše, napolnjene z nostalgijo in nepovratnimi spomini, saj prikazujejo neizogibni proces nenehnih sprememb, odraščanja in staranja, srečevanja in ločevanja, cvetenja in venenja.

Borut Peterlin (1974) je fotograf in umetnik, ki živi in deluje v Novem mestu. Leta 1998 je diplomiral na Akademiji lepih umetnosti FAMU v Pragi ter se v letih 2002-2003 izpopolnjeval na podiplomskem študiju fotografije na London College of Printing. Dolga leta je deloval kot redni sodelavec in urednik fotografije pri tedniku Mladina, bil je pobudnik, organizator in programski vodja festivala dokumentarne fotografije Fotopub v Novem mestu, obenem pa je sodelavec številnih mednarodnih agencij. V zadnjih letih se osredotoča na historične fotografske tehnike iz 19. stoletja, ki jih je v popolnosti inkorporiral v svojo avtorsko prakso. Peterlin živi in deluje v Novem mestu.