Celotno mesto

30. avgust - 27. september 2013

Otvoritev: Petek, 30. avgust

19.00: pogovor s kustosom razstave, dr. Matthias Flüggejem

20.00: otvoritev razstave 

Projekt Celotno mesto (Die Ganze Stadt) predstavlja šest umetnikov in fotografov iz Nemčije, ki podajajo različne avtorske poglede na mesta, v katerih živijo in delujejo. Njihov pristop do obravnavanja urbane kulture, njenega trenutnega družbenega in kulturnega stanja duha, je vselej subjektiven in zaznava raznorodne elemente stvarnosti.

Predstavljeni umetniki skozi različne žanre beležijo karakteristične aspekte urbanih sredin – urbane pejsaže, arhitekturo, portrete, sodobno zgodovino, družbene fenomene – in namenjajo pozornost bodisi zasebni sferi ljudi bodisi javnim prostorom urbanih in suburbanih okolij. Pri tem vselej izpostavljajo izrazito vsakodnevne situacije, ki nadomeščajo izjemne ali vzvišene trenutke. Zaradi tega omogočajo, da njihove podobe pripovedujejo zgodbe.

Ti avtorji pa niso zgolj dokumentaristi, ampak predvsem umetniki, ki razvijajo lastno individualno vizualno estetiko ne da bi inscenirali svoje subjekte ali kršili osnovno dostojanstvo svojih portretirancev. Njihova dela združujejo umetniško kakovost ter zmožnost interpretacije na zelo različnih nivojih. Poleg tega, da s svojimi aktualnimi  podobami podajajo informacijo o stanju duha današnje Nemčije, ti umetniki-fotografi utelešajo sodobne umetniške strategije ter uporabljajo strukture narativne reprezentcije, da bi ustvarili pregleden dostop do teh imaginarnih svetov. Njihova dela ne ponujajo zgolj vizualnih doživetij, namenjenih najširšemu občinstvu, ki je zvedavo in odprto do novih pojavov, ampak obenem odpirajo polje diskurza strokovnjakom, umetnikom in kritikom, ki se profesionalno ukvarjajo s tovrstnimi tematikami.

Razstava, ki je prva v seriji kuriranih projektov na temo umetniške fotografije v Nemčiji, je bila zasnovana s strani IFA / Institut für Auslandsbeziehungen. Kurator razstave je dr. Matthias Flügge, umetnostni zgodovinar in rektor Akademije likovnih umetnosti v Dresdnu. Projekt je bil realiziran ob pomoči Goethe Instituta Slovenija.