logo-mini
©Thomas Hoepker/ Magnum Photos
©Thomas Hoepker/ Magnum Photos

CLOSE ENOUGH? DOVOLJ BLIZU?

70 YEARS OF MAGNUMPHOTOS / 70 LET MAGNUMA

7. 4. – 19. 5., Galerija Photon Ljubljana
31. 5. – 29. 7., Photon Gallery Vienna

Magnum Photos je največja in najbolj znana fotografska agencija na svetu, ki letos praznuje 70. obletnico svojega obstoja. Leta 1947 so jo namreč ustanovili Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, David Seymour in George Rodger. Ob tej priložnosti bodo v Ljubljani predstavljene tri razstave z bogatim spremljevalnim programom ter s posebnim poudarkom na delu osrednjega protagonista in so-ustanovitelja Magnuma, Roberta Cape.

Agencija Magnum je pravzaprav fotografska kooperativa v lasti članov te organizacije, ki pa so si med seboj avtorsko zelo različni. Gre za izbrane fotografe, ki “z močnimi individualnimi vizijami, dokumentirajo svet in interpretirajo narode, dogodke, probleme in osebnosti”. Magnumov arhiv se dnevno posodablja z novimi deli iz vsega sveta, ki jih prispevajo predvsem Magnumovi člani, v določene zbirke pa lahko prispevajo tudi fotografi - nečlani. Magnumov arhiv “odraža vse vidike življenja po vsem svetu z neprekosljivim občutkom vizije in domišljije največjega kolektiva dokumentarnih fotografov na svetu”. Rečeno drugače; če si predstavljate neko ikonično fotografsko podobo, vendar ne veste, kdo jo je posnel ali kje jo je mogoče najti, verjetno prihaja iz Magnuma.

Magnum zagotavlja fotografske podobe tiskanim medijem, založnikom, oglaševanju, televiziji, galerijam in muzejem po vsem svetu. Organizacijsko ga sestavljajo štiri uredništva v New Yorku, Londonu, Parizu in Tokiu z mrežo petnajstih zastopništev. Kot zastopnik za področje razstavnega programa za Vzhodno Evropo z Magnumom sodeluje tudi Galerija Photon iz Ljubljane. Ob 70. obletnici agencije Magnum smo zato v Photonu zasnovali širši program z osrednjo razstavo, retrospektivo soustanovitelja Magnuma Roberta Cape v Cankarjevem domu, ter dodatnima razstavama v Galeriji Photon in Madžarskem kulturnem centru (Balassi Institut). Razstava z naslovom Close Enough? Dovolj blizu? v Galeriji Photon prinaša izbor šestdesetih del iz bogate zgodovine Magnuma, vključno z nekaterimi ikoničnimi podobami velikih imen zgodovine fotografije, od Herberta Lista, Bruca Davidsona, Elliota Erwitta, Wernerja Bischofa, Martina Parra, Roberta Cape in mnogih drugih.

V Galeriji Photon pa je ob tej razstavi dela Magnumovih fotografov možno ne samo videti, ampak izjemoma tudi kupiti. Ob tem je na voljo tudi atraktiven izbor iz edicije Magnumovih art plakatov.

 

FOTOGRAFIJE OTVORITVE RAZSTAVE

POSNETEK OTVORITVE