10. 12. 2014 - 16. 1. 2015
Dario Belić (HR) / Aljaž Celarc (SI) / Martina Dinato (IT) / Lenka Đorojević (SI) / Jure Kastelic (SI) / Martin Stöbich (AT)
Otvoritev: 10. decembra ob 19. uri
Razstava z naslovom Copy Paste na ogled postavlja mednarodno zasedbo avtorjev, ki se v svojih delih na različne načine poslužujejo reciklaže najdenih podob. Njihova izraznost se tako v veliki meri odmika od konvencij sodobne fotografije preteklih treh desetletij.

Skupinska razstava Copy Paste se osredotoča na vse pomembnejši fenomen na področju sodobne fotografije, saj predstavlja avtorje, ki za material svojega ustvarjanja uporabljajo najdene fotografije. Raba obstoječe oziroma najdene podobe je v polju likovne umetnosti in fotografije že dokaj ustaljena praksa, ki se je začela razvijati v začetku 20. stoletja. Takrat je umetnost dokončno (in nepovratno) sprejela in privzela danosti nove industrijske dobe in začela uporabljati obče dostopne materiale množične proizvodnje. Kolaž, fotomontaža, asemblaž, »ready made« so zgolj nekateri izmed umetniških postopkov, ki se v preteklih sto letih bolj ali manj redno pojavljajo v polju likovnih umetnosti.

V današnjem času, ko je javni in zasebni prostor slehernika prenasičen z vizualnimi impulzi, času, ko je vsak posameznik potencialni ustvarjalec podob, je potreba po ustvarjanju novih fotografij posledično manjša. Namesto izvornega snovanja se v izrazito post-modernem duhu avtorji, ki delujejo v polju sodobne fotografije, vse pogosteje znajdejo v vlogi urednika obstoječih vizualnih materialov. Na razstavi v Photonu bodo tako zbrani avtorji iz Slovenije in sosednjih držav, ki se poslužujejo najrazličnejših načinov formalne in pomenske reciklaže ter rekontekstualizacije najdenih podob. Umetniki le-te jemljejo iz neskončnega spletnega arhiva, tiskanih medijev, reklamnih sporočil ali pa uporabljajo fotografije iz osebnih in družinskih albumov. Poleg klasične »apropriacije«, se zbrani umetniki posvečajo zlasti sestavljanju najdenih podob v povsem nove pomenske sklope.
Razstava bo na ogled do 16. januarja 2015