logo-mini

DRUGAČNI SVETOVI: MLADA SODOBNA FOTOGRAFIJA

6. 10. - 24. 10. 2014

Jaka Bulc • Aljaž Celarc • Jernej Čuček Gerbec • Jure Kastelic • Nina Rojc • Matej Stupica • Špela Škulj • Saša Štucin • Tina Umer • Jara Vogrič

Otvoritev: ponedeljek, 6. oktobra ob 19. uri

Kamera / Kino Šiška & Photon – Center za sodobno fotografijo

Trg prekomorskih brigad 1-3, Ljubljana - Šiška

Skupinska razstava Drugačni svetovi: Mlada sodobna fotografija predstavlja deset domačih uveljavljajočih se fotografov mlajše generacije, ki so bili izbrani na Photonovem natečaju. Razstava na ogled postavlja njihovo svežo produkcijo in s tem ponuja vpogled v najnovejše tendence domače sodobne fotografije. Mlada sodobna fotografija je iniciativa, ki ob pomoči sodelujočih strokovnjakov spodbuja, vrednoti in predstavlja dogajanje med mladimi, (še) neuveljavljenimi in prihajajočimi generacijami ustvarjalcev, starimi do 35 let, ki delujejo na področju sodobne avtorske fotografije.

Natečaj Drugačni svetovi v svoji drugi izdaji potrjuje pomembnost tovrstnega projekta, ki je usmerjen v mlajše generacije fotografskih ustvarjalcev in si za svoje vodilo postavlja »kreativnost v drugačnosti«. Ob rednem sodelovanju z izobraževalnimi institucijami s področja vizualnih umetnosti in fotografije se v Photonu s tem natečajem trudimo za nadaljnji razvoj in mednarodno promocijo mlajših avtorjev.

Razstava je razdeljena med dve sosednji prizorišči; Kino Šiška in Photon – Center za sodobno fotografijo. V razstavnih prostorih Photona bodo na ogled postavljena dela treh nagrajencev letošnjega natečaja, v razstavnem prostoru Kamera (Kino Šiška) pa bo svoja dela predstavilo sedem ostalih avtorjev ožjega izbora Photonovega natečaja. Avtorje je izbrala mednarodna žirija v sestavi: Iva Prosoli (kustosinja Muzeja grada Zagreba), Dejan Sluga (vodja Centra za sodobno fotografijo Photon) in Filip Vančo (vodja Galerije Photoport v Bratislavi). V obeh razstaviščih bo v času razstave potekal spremljevalni program, otvoritev pa bo potekala v Kino Šiška, kjer bodo podeljene nagrade. Prva nagrada letošnjega natečaja Drugačni svetovi je mesečna rezidenca in samostojna razstava v Galeriji Photoport v Bratislavi.

NAGRAJENCI:
1. nagrada (podeljuje Galerija Photoport)

ALJAŽ CELARC za serijo Mountains Made of Steam
2. nagrada (podeljuje Fotoformat)

JERNEJ ČUČEK GERBEC za serijo Googlescapes
3. nagrada (podeljuje Fotoformat)

JAKA BULC za serijo In Transference
Prvo nagrado letošnjega natečaja Drugačni svetovi predstavlja mesečna rezidenca in samostojna razstava v Galeriji Photoport v Bratislavi. Drugo in tretjo nagrado podeljuje podjetje Fotoformat v obliki njihovih storitev.

"Letošnji natečaj Mlada sodobna fotografija ni imel predpisane teme, kar je rezultiralo v širokem spektru žanrov, pristopov, estetik, kakor tudi tehnik. To pa je opazno tudi v končnem izboru žirije za pričujočo razstavo. A kljub očitni raznovrstnosti je simptomatično, da pri večjem številu avtorjev prevladujejo intimistična dela, popačene slike stvarnosti, konstrukcije ali bolje rečeno diverzije realnosti, torej dela, ki na nek način odražajo eskapistično naravo. V omenjeni formalni in tematski raznovrstnosti pristopov mladih avtorjev je tako moč prepoznati nekatere skupne poteze, ki potrjujejo, da so sodelujoči umetniki povsem sodobni in nesporno potopljeni v današnji trenutek: to so očitni dokumentarizem, bolj ali manj naglašen osebni komentar, obenem pa tudi potreba po aktivnem spreminjanju trenutnega stanja."

Iva Prosoli, članica žirije

Razstava bo odprta do 24. oktobra 2014!

Odpiralni čas:

Photon - ponedeljek - petek: od 12. - 18. ure

Kino Šiška - ponedeljek - nedelja: od 12. - 19. ure


www.kinosiska.si

www.photoportgallery.com