logo-mini

Dušan Kochol – Avtoportret s kladivom oznanjenja (2016)

10. oktober – 3. november 2017
Otvoritev: 10. oktober, ob 19. uri

Dušan Kochol je umetnik, ki je na slovaški fotografski sceni prisoten od leta 2005. V tem času je ustvaril veliko pomembnih fotografskih serij, ki jih je predstavil na Slovaškem, v ZDA, Mehiki in Južni Ameriki. Vse od začetka svoje kariere izbira teme, ki naredijo vtis na posameznika ali širšo skupnost. Vsak od Kocholovih projektov je predmet podrobne študije teme, obrne ga na glavo in ustvari lastno vizijo, ki jo primerja, preučuje in v katero se poskuša potopiti.

»Vedno gre za ego,« pravi Kochol. V Avtoportretu s kladivom oznanjenja je rekonstruiral incident izpred skoraj pol stoletja, ko je triintridesetletni moški napadel Michelangelovo Pieta in trdil, da je novi Mesija. Kochol opredeli »incident v Baziliki sv. Petra kot značilni vzorec obnašanja, ki običajno spremlja vzpon novih voditeljev. Projekt je parodija ega samooklicanih rešiteljev, ki v zameno za pripadnost običajno ne ponujajo več kot sramotenje prejšnjih rešiteljev.« Ker je enake starosti kot oba moška lika (napadalec in Jezus), umetnik performativno predstavi »opazovan model samoljubnega oznanjenja in postane še eno utelešenje mučenika, ki so ga porazile vizije novega sveta, v katerem je on gospodar.«

Vendar pa končna problematika ni refleksija umetnikovega ega ali zgolj njegovega mišljenja, temveč filozofska interpretacija in primer časa, v katerem živimo. Posebnost Kocholovega dela je konceptualna prezentacija projekta, v katerem umetnik uporablja različne predmete, ki jih sam izdela, in druga sredstva, s katerimi nadalje preizprašuje percepcijo gledalca.

Dušan Kochol je fotograf, kurator in ustanovitelj Festivala OFF v Bratislavi. Končal je Šolo uporabnih umetnosti v Bratislavi, obiskoval tečaje fotografije na Central Saint Martin’s College of Art and Design in London College of Fashion in diplomiral, magistriral in doktoriral iz filozofije na Inštitutu kreativne fotografije, Salezijanska univerza, Češka. Leta 2016 je prejel nagrado Fotograf leta (podeljuje jo Hiša fotografije iz Bratislave) za pomemben prispevek h kakovosti, razvoju in promociji slovaške fotografije doma in v svetu.

 

FOTOGRAFIJE OTVORITVE RAZSTAVE

FOTOGRAFIJE VODSTVA