DUŠAN PIRIH HUP: FOTOGRAFIJE (1997 – 2006)

22. maj - 19. junij 2007

Dušan Pirih Hup (rojen l. 1952 v Ljubljani), je dobro poznan slovenski javnosti. Sodeloval je z različnimi umetniškimi skupinami: pocestno gledališče Predrazpadom, Papa Kinjal Banda, v projektu Hidrogizma, v Gledališču Ane Monró, v letih 1975 - 1985 pa je ustvarjal v društvih Škuc in Forum.
Hup deluje kot slikar in fotograf,  v njegovem delu, zlasti v številnih kolažih, pa lahko opazimo kritično - ironični odnos do okolja, v katerem ustvarja. Na področju fotografije Hup deluje kot raziskovalec - samemu mediju doda novo dimenzijo. S takšnim pristopom je ustvaril številne kserotiske in fotografije, ki so bile leta 1998 predstavljene na pregledni razstavi v Jakopičevi galeriji.
Že zgodaj je začel eksperimentirati tudi z digitalno fotografijo. Na številnih potovanjih širom sveta je z izostrenim očesom in izjemno subtilnostjo zapisoval dogodke vsakdanjega življenja ter prizore značilne za posamezna mesta. Hupove fotografije presegajo osnovno funkcijo dokumentiranja dogajanja v fizičnem svetu, delujejo vizualno močno in brezčasno.
V Galeriji Photon se bo na prodajni razstavi predstavil z izborom fotografij, nastalih v zadnjih nekaj letih. Fotografije so nastale v obdobjih potovanj in bivanja v Turčiji in na Bližnjem vzhodu.