logo-mini

EMINA DJUKIĆ: BREME SVOBODE

19.2. - 7.3.2014

V svojem najnovejšem delu Emina Djukić skozi fotografsko zgodbo predstavlja avtobiografsko refleksijo o iskanju življenske poti in svojega mesta pod soncem. Zgodbo o sprejemanju vsakdanjih, a tudi prelomnih odločitev. O ciklih, o neskončnem mnoštvu možnosti v sodobnem svetu in posledični izgubljenosti posameznika, ki za svojo svobodo običajno potrebuje (vsaj ohlapen) okvir. O iskanju reda v kaosu.

Pričujoča vizualna pripoved kombinira različne žanre, tehnike in sloge, kar pri poskusu dekodiranja sproža nepričakovane povezave med posameznimi fotografijami, saj je upodobljene motive moč brati kot metafore in simbole. Ravno ta pretvorba je bila glavna strategija pri montaži posameznih fragmentov v skupno celoto. Na delu je namreč način, ki omogoča prevajanje notranjosti (nevidno) v zunanjost (vidno). Osrednji del projekta je avtorska knjiga, ki jo je moč brati na več načinov; osnovna zgodba sicer predvideva zaporedno branje, vendar kot vse fotografske knjige dopušča tudi preskakovanje, vračanje oziroma nelinearno branje, kjer lahko »bralec fotografij« obenem išče in ustvarja tudi svoje osebne zgodbe.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Predstavitev knjige in pogovor z avtorico Emino Djukić

Četrtek, 6. marec ob 19. uri

Predstavitev knjige Breme svobode, zgodba o življenju, kaosu in podobnih rečeh in pogovor z avtorico se bo odvijal dan pred zaprtjem razstave, v četrtek, 6. marca ob 19. uri. Z avtorico se bo pogovarjala kustosinja razstave Jasna Jernejšek.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Emina Djukić (1982) je vizualna ustvarjalka, aktivna na različnih področjih. Po zaključku študija vizualnih komunikacij na ljubljanski ALUO leta 2008, je leta 2013 zaključila še podiplomski študij fotografije na Akademiji za likovno umetnost v Bratislavi. Fotografija ji že od nekdaj služi kot medij intimnega raziskovanja in umetniškega izražanja. V svojih fotografskih delih se posveča predvsem temam iskanja, minljivosti in resničnosti; išče ostanke lepote v drobnih vsakdanjih trenutkih ter raziskuje odnose med posamezniki in okoljem. Razstavljala je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini. Živi in dela v Ljubljani kot samozaposlena v kulturi.