Fotografija na ALUO

18. oktober - 28. oktober 2011

Letos galerija Photon že tretje leto zapovrstjo sodeluje z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Letošnja novost je ta, da za razliko od prejšnjih let, ko smo predstavili dela zgolj 1. letnika omenjene akademije, letos predstavljamo izbor del študentov vseh štirih letnikov. Selekcija je bila narejena pod vodstvom mentorja Petra Koštruna in Milana Pajka. Po otvoritvi bo organiziran spremljevalni program, ki bo zajemal vodstva po razstavi in pogovore s sodelujočimi avtorji.

Predmet Fotografija je v okviru študija oblikovanja na ALUO vse od njegove ustanovitve leta 1984. Čeprav do bolonjskega sistema študija dve leti nazaj to ni bila samostojna smer, je bilo mogoče iz fotografije diplomirati, prav tako pa magistrirati. Zanimivo, da so se te zadnje možnosti prej posluževali diplomati iz drugih članic UL, kot tisti iz domače ustanove. To morda kaže na to, da je fotografija prej mentalni proces, kot problem likovnega in tehničnega znanja.
Ta razstava kaže dela študentov, ki zaključujejo stari sistem študija in so se s fotografijo srečevali le pri tem predmetu, obenem pa so že prisotni študenti prvih dveh letnikov novo ustanovljene smeri Fotografija. Upam, da bo iz predstavljenih del jasno viden koncept študija tega medija na naši šoli. Res je, da brez fotografske tehnike ne gre, obenem pa tudi drži, da se je te mogoče dokaj hitro naučiti. Ali je zato zadnje čase toliko selitve iz slikarskih vrst med fotografe? Kakorkoli, vedno sem zagovarjal stališče, da nikogar ki ne "vidi", ne morem naučiti fotografirati, tistemu pa, ki je tega sposoben, lahko kot pedagog pomagam, da se razvija, postaja boljši, predvsem pa da najde svoj osebni stil. Ne mene, ne kolegov, ki pri tem
študiju sodelujejo ali so sodelovali, ne moti neostra ali zabrisana slika, če le kaj pove, ali bolje; vzbudi zanimanje, nudi drugačen pogled na realnost. Fotografirati dobro pomeni razumeti govorico in delovanje fotografske podobe. Bolj kot tehnologija je pomembna razgledanost, poznavanje teorije, poznavanje zgodovine, ne le fotografske, ampak umetnosti nasploh, filma, družbe. Upam, da z vsemi teoretskimi predmeti vse to nudimo našim študentom, čeprav tega nikoli ni dovolj. Vem tudi kaj jim ne nudimo - materialnih pogojev kot jih imajo podobne institucije v tujini. Vseh formatov fotoaparatov, vrhunske skenerje, velik studio, še več analognih temnic, denar za gostujoče predavatelje… A to je trenutna realnost okolja v katerem živimo.

Oglejte si to razstavo in upam, da boste začutili energijo in videnja generacije, ki je začetku svoje ustvarjalne poti in se morda ne zaveda, na kako trhlo in nezanesljivo pot se podaja.
V umetnosti so le redki izvoljeni. Zato sta njihov pogum in kreativnost še toliko bolj vredna spoštovanja.

Milan Pajk

Od 18. do 28. oktobra 2011.