Fotosuprematisti

Károly Minyó Szert, Anikó Robitz, Bálint Szombathy
5. 5.-30. 5. 2016

 

Razstava Fotosuprematisti predstavlja dela treh sodobnih umetnikov in fotografov iz Madžarske, ki v svojem delovanju privzemajo principe ustvarjalcev zgodovinskih avantgard.

Leta 2015 je svet obhajal stoto obletnico pojava Suprematizma, ki ga je kot svoj osebni slog in filozofijo uvedel ruski umetnik Kazimir Malevich. Ta je v svojih slikah zanikal idejo o objektivni reprezentaciji. Dela na pričujoči razstavi se nanašajo na gibanje Suprematizma na način sistematičnega prevzemanja vzorca in zatorej ne želijo ilustrirati Malevichevih doktrin. Suprematistična drža je namreč že prisotna v stvaritvah kot rezultat dolgotrajnega procesa lastnega razvoja, za katerim stoji pristna človeška in kreativna senzibilnost. Projekt tako le krepi edinstven zgodovinski trenutek ter obenem potrjuje visoke standarde in kakovost madžarske sodobne fotografije.

Umetnik Bálint Szombathy je k projektu povabil dva kolega ustvarjalca, Károly Minyó Szert in Anikó Robitz, da se mu pridružita pri skupni postavitvi in soočenju njihovih del, ki vsebujejo Malevichevo idejo čiste senzibilnosti.