logo-mini

Gábor Kerekes: PHOTOMAGIC

28. januar - 26. februar 2010

Na osnovi mednarodnega sodelovanja med galerijo Photon in galerijo Nessim iz Budimpešte se v Ljubljani predstavlja priznani predstavnik madžarske sodobne fotografije s serijo Over Roswell in izborom dodatnih del.

Gábor Kerekes (r. 1945) je eden najpomembnejših madžarskih fotografov, ki na področju umetniške fotografije deluje preko 30 let. Na začetku so ga zanimali predvsem tehnični vidiki fotografije, nekaj let je deloval kot profesionalni reportažni fotograf, nato pa se je usmeril v raziskovanje metaforičnih dimenzij ustvarjanja zlasti v relaciji umetnosti do znanosti. Veliko eksperimentira s tehničnimi aspekti, pri čemer uporablja diapazon tehnik od camere obscure do veliko-formatnih kamer in celo optično-znanstvenih orodij. Je dobitnik prestižne nagrade za fotografijo Béla Balázs Award. Več o avtorju na:

http://w3.enternet.hu/kgj/.

V seriji Over Roswell je uporabil kompleksno tehnologijo, sestavljeno iz klasičnih fotografskih postopkov in satelitskih posnetkov. Izbrani motiv raziskuje s pomočjo računalniškega programa USA Photomap (v konkretnem primeru gre za vesoljske posnetke ameriškega mesteca Roswell in njegove neposredne okolice) in s postopkom screen-shot ustvarja fascinantne slikovne izseke. Kerekes slovi kot neprekosljivi raziskovalec foto-tehnične zgodovine in kot pravi alkemist, ki spaja zdavnaj opuščene postopke z najnovejšo tehnologijo ter preseneča z zmeraj drugačnimi podobami od pričakovanih. (D.S.)

Razstavo bosta s pozdravnim nagovorom odprla Dr. Istvan Szent-Ivanyi, veleposlanik Republike Madžarske, in g. Mihaly Surany, direktor galerije Nessim.