GABRIELLA CSOSZÓ: WALK-ON

16. marec - 15. april 2011

Priznana madžarska konceptualna fotografinja Gabriella Csoszó se v Photonu predstavlja s tremi fotografskimi serijami pod skupnim naslovom Walk – on.Avtorsko – kuratorski razstavni projekt gledalca popelje na »sprehod« po avtoričinih subjektivnih refleksijah, ki so podane kot večplastne interpretacije njenih dialogov z imaginarnimi sogovorniki v različnih socialnih in osebnih situacijah. V tako zastavljenem projektu igra pomembno vlogo prostorska kompozicija podob in teksta oziroma instalacija, ki Gabrielline fotografije umesti v subtilno razstavno pripoved.

Serija Part, ki se je pričela kot hobi in končala kot resen fotografski dnevnik, predstavlja zapeljiv sprehod in notranji monolog z neimenovanim partnerjem. Kot mnoge druge avtoričine serije, je nastala kot posledica običajnih aktivnosti, iz potrebe po komuniciranju, vsakodnevnem prepoznavanju, raziskovalne vedoželjnosti ali želje po bližini. V času nastajanja omenjene serije je vsak dan odhajala na dolge sprehode, ki so postali del igre, pri kateri sta se z bližnjim prijateljem usmerjala na daljavo in med seboj delila pridobljene izkušnje. Proces se je pričel s predhodnim dialogom, nadaljeval s sprehodom, njegovo dokumentacijo in končal z razstavo. Vsebina serije tako ni osredotočena zgolj na podobe, temveč v veliki meri tudi na spremljajoče besedilo.

Podobnemu principu je sledila ob nastajanju serije Cherry Trees, kjer se je avtorica lotila odkrivanja »češnjeve poti«. Leta 1990 je Japonska fundacija mestu Berlin darovala 10.000 češnjevih dreves, ki so jih posadili vzdolž bivšega zidu (celotna dolžina je zajemala 160 km). Fotoserija na sledi padlega Berlinskega zidu se osredotoča na družbeno, politično in zgodovinsko negotovost spominjanja tega časa. Projekt je že od začetka slonel na tesnem sodelovanju z umetnikom, čigar ime je ostalo neznano. Ta je avtorici s pomočjo svojih opisov  in skicoznih posnetkov sprehodov pomagal odkrivati »češnjevo pot«, oboje skupaj pa se na koncu pojavi v obliki samostojne fotografske serije.

Revisiting Memory se ukvarja s fenomenom spominjanja, vendar se osredotoča na dvojno dojemanje; avtorica in nemška pisateljica Christiane Neudecker se odpravita obiskat kraje, na katere ju vežejo spomini. Pisateljici predstavlja tak kraj otok Amrum v Severnem morju, fotografinji pa majhen kraj z imenom Marcali na severozahodnem delu Madžarske. Serija je torej konceptualno zastavljena kot literarno-fotografski dialog na temo lastnega in tujega dojemanja omenjenih krajev.