GORAN MICEVSKI & IVAN PETROVIĆ: V DIALOGU S FOTOGRAFIJO

12. 3. - 18. 4. 2014
Razstava V Dialogu s fotografijo predstavlja aktualne avtorske serije dveh trenutno vodilnih fotografskih umetnikov iz Srbije, Gorana Micevskega in Ivana Petrovića, ki na sebi lastne načine obravnavata družbene fenomene svoje neposredne okolice.
Goran Micevski in Ivan Petrović stvarnost svojega kulturnega in družbenega okolja zaznavata in obravnavata na izrazito svojstven način. Micevski beleži in (pogosto) konstruira na videz nepomembne prostore in prizore, ki odražajo njegov intimni odnos do velikopoteznih prostorskih sprememb v njegovem domačem mestu, Beogradu. V seriji Belgrade(r) se osredotoča na ikone iz zgodovine umetnosti ter na lokalne mitologije. Petrović se poslužuje klasičnih fotografskih postulatov in v dokumentarni maniri ustvarja antropološko topografijo svoje neposredne okolice. Seriji Nočne promenade, ki zasleduje nočno življenje perifernih srbskih mest, in Dokumenti, s pomočjo katere je v obdobju enajstih let zabeležil različne epizode lastnega življenja, predstavljata avtorjev osebni odziv na stvarnost sodobnega časa v Srbiji.
Oba se z izrazito sociološkim pristopom posvečata lokaliziranim, a obenem univerzalnim fenomenom aktualnega časa ter beležita prizore, ki odslikujejo tamkajšnjo družbeno-politično situacijo, prostorske spremembe in vseprisotne simbole globalizacije.
Goran Micevski (1977) je vizualni umetnik in fotograf, ki živi in deluje v Beogradu.
Ivan Petrović (1973) je fotograf, vizualni umetnik in soustanovitelj Centra za fotografijo. Živi in deluje v Beogradu.