Margine: Slovenska sodobna fotografija

Gostovanje razstave Margine: Slovenska sodobna fotografija v Banja Luki

Jaka Babnik, Vanja Bućan, Emina Djukić, Peter Rauch, Matjaž Rušt & Robert Marin
10. 12. 2015-1. 2. 2016
Muzej savremene umjetnosti RS, Banja Luka

 

Skupinska razstava Margine: Slovenska sodobna fotografija je v prvi vrsti prikaz različnih avtorskih pozicij in praks izbranih umetnikov iz Slovenije, ki fotografijo uporabljajo kot svoj primarni izrazni medij. Predstavljena je skupina sodobnih fotografov, ki je s svojimi deli znatno zaznamovala umetniško in fotografsko sceno v preteklih desetih letih.

Razstava je bila prvotno zamišljena kot vpogled v dokumentarna izhodišča znotraj tako imenovane umetniške oziroma konceptualne fotografije. A ker je sodobna fotografija izrazito eklektično polje, ki pogosto združuje številne žanre, pristope in tehnične postopke, je takšna trdna distinkcija danes skoraj nemogoča. Četudi pet umetnikov in umetniških skupin v okviru razstave Margine v strogo tehničnem smislu pogosto sledi principom dokumentarne fotografije, se njihova dela v samem izhodišču umeščajo v domeno umetnosti – tako s stališča produkcije kot distribucije.
Zbrani avtorji se osredotočajo bodisi na aktualne teme o stanju duha družbe, bodisi na intimni pogled v lastno okolje, ki so izraženi tako skozi partikularne kot univerzalne zgodbe sodobnega vsakdanjika, kakor skozi globok premislek o naravi fotografije in vizualne kulture. To so dokumentarno pogojena dela, ki raziskujejo obrobne urbane zgodbe in prostore (Jaka Babnik, Matjaž Rušt & Robert Marin), ciklusi, ki v polje družbenega vstopajo skozi intimno perspektivo posameznika (Vanja Bućan, Emina Djukić), ter projekti, ki skozi vizualne metafore preizprašujejo ambivalentno naravo fotografskega medija (Peter Rauch).