Igor Zirojević: Mesto interval / Stanovalci

18. 4. - 3. 5. 2016

 

V sklopu samostojne razstave puljskega fotografa Igorja Zirojevića bo predstavljena serija Stanovalci. Avtor je v izrazito raziskovalni maniri zabeležil nekatere najbolj značilne arhitekturne stvaritve mesta Pula, ki v svojem urbanem jedru skriva plasti svoje turbulentne novejše zgodovine.

Fotografski ciklus je del širšega raziskovalnega in topografskega projekta z naslovom Pula: Mesto interval, ki ga je fotograf in arhitekt Igor Zirojević ustvaril v sodelovanju z umetnostno zgodovinarko Paolo Orlić in piscem Draganom Velikićem. Avtorji so poskušali osvetliti status urbanega jedra mesta Pula, ki je v strukturnem smislu zelo posebno urbano središče; mesto, ki je slovelo kot mondeno letovišče, vojaška baza in pristanišče, je v letih novejše zgodovine zaradi nenehnega spreminjanja družbeno-političnih razmer in oblastnikov dodobra spremenilo svojo zunanjo podobo.
Zirojević se s svojimi fotografijami osredotoča zlasti na »zlato obdobje« Pule, to je druga polovica 19. stoletja ter začetek 20. stoletja, vse do leta 1918, ko je razpadel Avstro-Ogrski imperij in je mesto postalo del Kraljevine Italije (kasneje Republike Italije, Tretjega rajha, SFRJ in Republike Hrvaške). V kadrih ohranja komponento funkcionalnosti arhitekture, ki je v spremenjenem kontekstu našla novo in predrugačeno namembnost, hkrati pa ob samih zgradbah beleži tudi njihove stanovalce. Na drugi strani se Paola Orlić na zelo osebni ravni, skozi zgodbe o izbranih zgradbah in njihovih stanovalcih, posveča mikro-zgodovinjenju mesta.

»Le v Puli se arhitektura znajde v vlogi priče odsotnosti nečesa, to je imperija, medtem ko je arhitektura povsod drugod v vlogi spomina. Ves ta čas je Pula nezadržno propadala, ampak za razliko od številnih drugih mest ni nikoli postala provinca.« (Miljenko Jergović)

Razstava je nastala v sodelovanju z Galerijo Makina iz Pule.