Harri Palviranta, Kretschmer, 2013
Harri Palviranta, Kretschmer, 2013

Neodvisnost skozi objektiv

Juha Arvid Helminen, Jaakko Kahilaniemi, Harri Pälviranta

otvoritev 22. junij ob 20h

22. junij – 14. julij 2017

Skupinska razstava Neodvisnost skozi objektiv predstavlja dela treh finskih fotografov, ki vsak na svoj način podajajo kritično refleksijo sodobne finske družbe. Izkušnja neodvisnosti, kulturnih tradicij in spominov oblikujejo naše gledanje in videnje samih sebe in drugih. Narodna identiteta nam vsem lahko pripiše skupne značilnosti, hkrati pa nam tudi daje občutek svojstvenosti.

Seriji S puško lahko Harrija Pälviranta in Nevidni imperij Juhe Arvida Helminena obravnavata moč in nasilje. Harri Pälviranta s kombiniranjem del iz serij News Portraits, Imprint in Touch (2010–2014) sooča različne, prekrivajoče se nasilne resničnosti: navdušenje nad orožjem, streljanje kot tako, strelske pohode po šolah kot globalni fenomen in mediatizacijo nasilja. Juha Arvid Helminen v svojih delih obravnava zlorabo moči skozi z njo povezano estetiko. Skrbno komponirane, subtilne fotografije vojsk, kraljevih družin ter verskih in mističnih gibanj s skritimi značilnostmi odpirajo vprašanja, kaj pomeni biti posameznik. V naši želji po pravem in pravičnem ravnanju končamo v stanju zmedenosti, kjer izgubimo perspektivo o tem, kaj je pravično in kako ubraniti demokratično enakost in samoodločanje, ne da bi na nas kazali s prstom, nas izločili ali postavili na drugo stran. Opreznost in strah zožujejo naš življenjski prostor. Korenine, neodvisnost in občutek pripadnosti ustvarjajo ugodje in zatočišče, čustveno vez in predstavo o kraju, v katerega se lahko vedno zatečemo. Jaakko Kahilaniemi se vrne preučevati gozd kot njegov lastnik. 100 hektarjev razumevanja je avtorjev poskus razumeti 100 hektarjev gozda, katerega lastnik je. Delo vključuje tako oprijemljive kot neoprijemljive pristope in vizualizacije, kaj avtorju pomenita gozd in gozdarstvo in kako neznano lahko postane domače. Njegovo delo odraža in raziskuje, kaj lahko narava ponudi urbaniziranim posameznikom, in predstavlja poskus ustvarjanja novih načinov razmišljanja, izkušanja in čutenja gozda.

Projekt Neodvisnost skozi objektiv je nastal v produkciji Fotografskega festivala Backlight, ki praznuje svojo 30. obletnico, kot del programa ob stoletnici finske neodvisnosti v letu 2017.
Umetniki, predstavljeni na turneji obsežnejše razstave, so Juha Arvid Helminen, Sara Hornig, Jaakko Kahilaniemi, Riitta Päiväläinen, Harri Pälviranta, Juha Suonpää in Juuso Westerlund.

FOTOGRAFIJE Z OTVORITVE