JAKA BABNIK: JEBODROM

2. september - 3. oktober 2014

Otvoritev: torek, 2. septembra ob 20. uri

Photon – Center za sodobno fotografijo (Ljubljana)

Jaka Babnik v ciklu Jebodrom izhaja iz sociološke in antropološke pozicije aktivnega opazovalca, dokumentarista in komentatorja urbanega javnega prostora. V izrazito topgrafski maniri namreč beleži prostore (običajno) na obrobju urbanega, na nevidnih mestih, ki imajo kljub svoji navidezni opuščenosti zelo specifične funkcije. Jebodrom je namreč slengovski izraz, ki se na področju Balkana uporablja za označevanje lokacij, ki jih ljudje uporabljajo za avanturistične spolne odnose v javnem prostoru.

Babnik tako sublimira obrobne, zanemarjene in neugledne prostore, jih postavlja v središče zanimanja in naredi vidne. Poleg najbolj očitnih ostankov kopičenja specifičnih odpadkov so v središče avtorjevega zanimanja predstavljale lokacije same. Prazna mesta nameč namigujejo na vprašanja prešuštva, rekreativnega avanturističnega seksa ali nakazujejo na preprosto pomanjkanje zasebnega prostora. Pri tem se formalno naslanja na dolgo in bogato zgodovino krajinarske fotografije (in še starejšega vedutnega slikarstva in grafike), ki je pustila globoke sledi tudi v sodobni umetnosti.

Jaka Babnik (1979) je diplomiral iz sociologije ter zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1996 deluje kot samostojni umetnik, fotograf, snemalec in filmar, ki je posnel zavidljivo število fotografskih serij in filmov o slovenski sekjterski sceni. Med leti 1998 in 2006 je bil urednik fotografije pri slovensko-hrvaški reviji Pendrek, deluje kot snemalec in režiser, ki je leta 2006 posnel glasbeni dokumentarni film Listen to Srečna mladina, za katerega je prejel nagrado na 10. festivalu slovenskega neodvisnega filma. Kot fotograf in kurator se je uveljavil s projekti kot so Art of Asphalt (skupaj s Sergejom Vutučom), ki je zaobjel sceno nekdanje Jugoslavije, ter fotografsko serijo We Are Dogs, ki skozi beleženje pasjih borb prikazuje socialni rob družbe v državah zahodnega Balkana. Živi in deluje v Ljubljani.

www.jakababnik.com