Jelena Blagović & Ana Opalić: Domače zgodbe

4. 2. - 4. 3. 2016

 

Skupna razstava z naslovom Domače zgodbe predstavlja dela dveh priznanih in prepoznavnih hrvaških sodobnih fotografinj, Jelene Blagović in Ane Opalić, ki tokrat prvič samostojno razstavljata v Sloveniji. Umetniško prakso obeh avtoric zaznamuje poglobljeno raziskovanje intimnih zgodb, ki pričajo o osebnih izkustvih ljudi znotraj širšega družbenega konteksta.

Izraziti intimizem pa se v izrazu obeh fotografinj manifestira na različne načine. Medtem ko Jelena Blagović ob pomoči najdenih arhivskih materialov z velikim čustvenim nabojem koplje po preteklosti lastne družine, se Ana Opalić pogosteje sooča z zgodbami popolnih neznancev, ki ji dovolijo v svojo bližino, da bi ji zaupali svoje travmatične življenjske izkušnje. Obe umetnici se osredotočata na družbeno-politični kontekst preteklega in sedanjega časa s perspektive običajnega človeka, pogosto povsem nepomembnega in nemočnega v odnosu do lastne okolice. Zaradi časovne distance bi njuni subjekti in vsebine, najsi gre za ljubezenska pisma iz daljne preteklosti ali za pričevanja pred dvajsetimi leti iz doma pregnanih oseb, zlahka izgubili svojo izvorno emocionalno ter intimno konotacijo. A avtorici ju s premišljenimi vizualnimi prijemi, kot je denimo popolna redukcija eksplicitnosti podob in vsebine, zavestno ohranita in ovekovečita.

Jelena Blagović v sklopu razstave predstavlja dve seriji iz trilogije s skupnim nazivom Nezaščiteni arhiv (2007-2013), Pred mano (2007) in Družinsko srebro (2010), s katerimi nakazuje zasebne epizode družinske in lastne preteklosti. Ana Opalić prikazuje serijo Dom (2010-2013), kjer v ospredje postavlja žrtve zlorab v obdobju državljanske vojne na Hrvaškem v 90. letih.