Kdo naj živi in kdo mora umreti?

12. julij - 23. julij 2010

Razstava z naslovom »Kdo naj živi in kdo mora umreti?« povezuje dve poziciji. Prvo sestavljata Marina Gržinić in Aina Šmid,  ki ustvarjata skupaj  že 28 let, drugo pa Zvonka Simčič, ki deluje na področju umetnosti zadnjih 20 let. Gržinić in Šmid predstavljata delo »Čista  svoboda«, Zvonka Simčič pa »NeVidene in pozabljene«.  Razstava povezuje digitalne medije, teorijo, aktivizem in performativnost.

MARINA GRŽINIĆ in AINA ŠMID

Čista svoboda // video, 19.27 min, 2010

Scenarij in režija: Marina Gržinić  in Aina Šmid

Tekst v videu je napisala Marina Gržinić

Performerji v videu: Nika Rozman, Sara Badovinac, Emina Djukič, Dejan Koban, Kobrowsky, Blanka Slana, Katja Škorič in Ugo Ugowsky

Animacija: Siniša Ilić

Koprodukcja: Mladinski center Medvode

Produkcija: CCC, Ljubljana

Video “Čista svoboda”, ki je nastal med Ljubljano, Beogradom in Durhamom (ZDA), predstavlja konceptualni politični prostor boja, ki omogoča ponoven razmislek o tem, kaj je lokalna skupnost. Hkrati ustvarja možnost za premislek o  finančnem kapitalizmu  in njegovih procesih financializacije, ki prežemajo umetniški, družbeni, politični in kritični diskurz. Kolektivni proces izdelave videa “Čista svoboda” prinaša uprizoritev družbenih, političnih in performativnih praks. Pravzaprav gre za posnet kolektivni performans, ki skozi debato med performerji odslikava realno življenje. Na eni strani se v Ljubljani med igralko in  sedmimi mladimi aktivisti, glasbeniki, pesniki in drugimi aktivnimi člani Mladinskega centra Medvode odvija pogovor o kapitalizmu, kolonializmu, izobraževanju in moči umetnosti kot o možnosti odpiranja političnega prostora.  Na drugi pa umetnik in performer Siniša Ilić v Beogradu dekonstruira nasilje (od heteronormativnega do nacionalističnega) in povezuje različne prostore v polju kulture, umetnosti in aktivizma.

Zadnji del videa prek diskurza o globalnosti in EU preizprašuje prostor svojega lastnega nastanka. Tokrat se pogovor odvija med Marino Gržinić in Kwamejem Nimakom, soudeležencema na Delavnici o izobraževanju, razvoju in svobodi na Univerzi Duke v Durhamu, ZDA, ki jo je organiziral Walter Mignolo v okviru Centra za globalne študije (25. do 27. februarja 2010).  Kwame Nimako je teoretik iz Gane, ki živi v Amsterdamu. Je vodja nizozemskega inštituta NiNsee (Nacionalni inštitut za raziskavo nizozemskega suženjstva in njegove dediščine).

ZVONKA SIMČIČ

Odločila sem se, da nočem umreti // video-fotografska instalacija

Za Zvonko T Simčič je značilno, da se v svojih delih močno navezuje na socialni prostor z lastnimi izkušnjami v njem. Poudarek daje človeškemu življenju, kjer raziskuje njegove socialne in politične posledice, razkriva zamolčana dejstva človeške družbe ter išče načine za ustvarjanje območij »novih prostorov«.

Projekt Odločila sem se, da nočem umreti  omogoča razmislek o najbolj perečih situacijah, ki jih producira kapitalizem, katerega produkt smo mi, (mezdni in nevidni) delavci,  sodobni sužnji in berači. Kapitalizem nas je oropal prihodnosti. Uničil je na milijone življenj! Tudi umetniki smo v isti zmesi moči kapitala, »sužnji« navidezno pomembne birokracije. Kaj je socialna država, se sprašuje avtorica in kakšne imamo možnosti preživetja? Kot pravi Marina Gržinić: »Pustiti živeti danes pomeni, da lahko živiš, če lahko, če pa ne, te sicer ne bodo "ubili", a ti tudi ne bodo pomagali in omogočili boljšega življenja«.

Teoretično-kritična-aktivistična platforma, ki jo avtorica gradi s pomočjo videa in fotografije predstavlja izjave pomembnih kritičnih pozicij Vesne Leskošek, Tanje Rener in Magde Šmon. Te se z avtoričinim performansom povezujejo v celoto različnih medijev in diskurzov.

Odprtje v ponedeljek, 12. julija 2010 ob 20.00!

Razstava odprta od 12.julija do 23. julija 2010.

Razstavo so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Medvode

Posebna zahvala: Borut Mauhler, Justina Simčič, Tanja Passoni, Sebastjan Leban, Tatjana Greif, Nataša Velikonja, Tanja Rener, Vesna Leskošek, Magda Šmon, Evelin Stermitz, Nataša Pust, Ženski pevski zbor Kombinat, Coro delle mondine di Novi di Modena, Bojan Radovič.

Produkcija: Zavod CCC

Koprodukcija: Galerija Photon