NENAD MALEŠEVIĆ: DOKUMENTI UVOD V ŠTUDIJO PREKINJANJA

20. 2.-27. 3. 2015

Ob otvoritvi razstave se je zgodilo predavanje Jovana Čekića: Onkraj vzvišenega / Melanholija Larsa von Triera.

Fotografije Nenada Maleševića predstavljajo svojevrstni osebni vizualni dnevnik. Avtor na asociativni ravni povezuje tisto, kar gleda, s tistim, ker si pogosto apokaliptično predstavlja, medtem ko razpon med videnim in idealiziranim predstavlja prostor umetnikovega užitka. Fotografija se v tem primeru manifestira kot scenografija, kot oder, na katerem se lahko v vsakem trenutku zgodi kaj nepričakovanega. Umetnik zato veliko pozornosti posveča filmičnosti svojih prizorov. Pri tem ga ne zanima ga iskanje resnice, zato izbrani kadri kot da ne pripadajo realnosti in so pravzaprav videti kot idealna lokacija kakšnega filma. Še natančneje, v središču je poetična naracija tistega, kar se nenehno menja in tistega, kar se nikdar ne preneha menjati, ter pričevanje o neulovljivem na dosegu roke. Malešević skuša v svojih delih ohraniti in podaljšati zdajšnji trenutek, da bi ga, kot z magijo, pretvoril v trajanje. Na razstavi Dokumenti / Uvod v študijo prekinjanja bodo med drugimi prikazana dela iz serij Doba obnove, Za Ghoetejev pogled, Donau in Die Pflanzen.

»Fotografije v prvi vrsti dokumentirajo fragmente osebnih spominov, podobe meni pomembnih krajev, mestoma pa krajev, kjer si lahko zamišljam potek neke filmske pripovedi. Dokumentirajo sekvence, ki obdajajo spomine z užitkom. Zatorej ti fragmenti niso dokumentarna zgodba o stanju duha družbe, o njenih političnih in ekonomskih problemih. V splošnem nimam namena uporabljati umetnosti za izražanje kritične, emancipatorne in dobro preračunane prakse, ki je pomembna za ustroj civilne družbe. Zanima me dokumentiranje in arhiviranje tistega, kar v manifestaciji svoje lastne strukture, običajnosti ali izjemnosti, ni popolnoma jasno in smiselno definirano in sklenjeno.« (Nenad Malešević)

Nenad Malešević je rojen leta 1981 v Sarajevu. Zaključil je študij na grafičnem oddelku Akademije umetnosti v sklopu Univerze v Banja Luki ter nato magistriral na programu za teorijo umetnosti in medijev na Akademiji za likovno umetnost v Beogradu. Je soustanovitelj in član Centra za vizualne komunikacije Protok in avtor številnih besedil s področja teorije umetnosti in medijev. Trenutno je aktiven je kot profesor grafičnega oblikovanja na univerzi Slobomir P in kot samostojni umetnik. Živi in deluje v Beogradu.Razstava je nastala v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Republike Srpske iz Banja Luke.

Razstava je odprta do 27. marca 2015