NOBUYOSHI ARAKI: POLA EROS

20. september - 20. oktober 2007

Z izborom iz serije POLA EROS se v Sloveniji prvič predstavlja razvpiti japonski fotograf Nobuyoshi Araki. Rojen 1940 v Tokiu, študiral oblikovanje in fotografijo, pri 32-ih odpovedal službo v agenciji, kjer je delal kot fotograf. Naslednjih 20 let je izdal 75 publikacij in postal medijska atrakcija. Leta 1992 je imel prvo samostojno razstavo izven Japonske, in sicer v avstrijskem Grazu pod naslovom »Akt-Tokyo 1971–1991«. Nato se je začela njegova bliskovita kariera na Zahodu.

Leta 1991 je izšel zajeten kompendij z naslovom »Tokyo Lucky Hole«. Šlo je za 'povzetek' erotičnih reportaž, ki jih je Araki od leta 1981 pripravljal  za časopis Photo Age. Z njim sta izdajatelj Akira Suei in Araki naredila radikalne korake pri predstavljanju erotičnih praks Japoncev, šlo pa je v glavnem za reportaže iz Kabukicha, »rdeče četrti« Tokia. Araki je takrat vpeljal žanr »insceniranih fotoreportaž«, v katerih so nastopale tako prostitutke kot navadne mladenke, željne poziranja. Tukaj se prvič pojavijo tudi prizori »bondaga«, »vezanja« mladenk. Gre za tradicionalno japonsko erotično prakso, imenovano Kinbaku ali Shibari, prvič omenjeno v zgodnjem 17. stoletju.  V Arakijevih »Kinbaku« prizorih prepoznamo japonsko nagnjenje k teatraličnosti, obenem pa je nedvoumna erotična stimulativnost, ki jo kažejo podobe, tudi odraz mizoginosti in mačizma tradicionalnega japonskega moškega pogleda. Artificielno povezana ženska telesa delujejo kot nekakšni »meseni mobili«, ki so sredstvo zbujanja seksualne fantazije (moškega) gledalca. Mladenke delujejo kot filmske igralke B-produkcije, običajno izžarevajo poželjivost in ležernost, čeprav so skrbno naličene in urejene. Prizori so običajno posneti v nevpadljivih interjerjih in se tudi po tem razlikujejo od druge velike skupine Arakijevih del, ki so posneti na ulici, v lokalih, barih, nočnih klubih, hotelih in bordelih.

 

Serijo Pola Eros na razstavi dopolnjujejo motivi z nazivom Jamorinsky Flower, ki predstavlja neke vrste 'obserijsko' dopolnilo 'spontani teatraliki' glavne serije. Standarden repertoar Arakijevske ikonografije dopolnjujejo plastične živalice, običajno kuščarji, ki lepo prispevajo k bizarnosti Arakijevega opusa.