PAULA MUHR: ON SHOW

17. maj - 20. junij 2008
Paula Muhr je študirala fotografijo in literaturo v Beogradu, že nekaj let pa živi v Berlinu. Trenutno zaključuje podiplomski študij na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu. Paula Muhr je bila udeleženka prve razstave Photonic Moments (2005) v Ljubljani; več o njenem dosedanjem delu lahko izveste nawww.paulamuhr.de.
Serija »On Show« je nastala med avtoričinimi sprehodi po ulicah različnih mest bivše domovine, kjer so njeno pozornost pritegnile reklamne izložbe. Zlasti  tiste, ki prazne ali neokusno urejene ne izpolnjujejo funkcije promocije. V gledalcu kvečjemu vzbudijo občutke (po)smeha ali začudenja, v določenih primerih pa naletimo na prav bizarne scenografije, ki imajo skoraj odrske značilnosti. Zlasti zanimive se zdijo izložbe s fotografijami (npr. »photo express«), kjer s podvajanji podob avtorica ustvari učinek fascinantne portretne časovne kapsule.
Upodobljene izložbe vsekakor spominjajo na nekdanje, minule čase. Avtorica jih imenuje »non-places«; vidi jih kot »metafore družbe v tranziciji in objekte nostalgične investicije«. Z metodo zbiranja, nizanja enakega motiva je Paula Muhr ustvarila serijo, ki nima zgolj dokumentarne, arhivske vrednosti, ampak pridobi metaforični pomen. Govori nam o avtoričini nostalgiji in »podaljšani tranziciji« dežele, ki  se zdi nekako ujeta v lastno preteklost. Ob aktualnih dogodkih v nekdanjih jugoslovanskih republikah pa dobiva serija »On Show« še dodatno pomensko razsežnost.