PHOTONIC MOMENTS IV

23. oktober - 16. november 2008

Umetniki: Maša Bajc, Mania Benissi, Primož Bizjak, Osman Bozkurt, Vanja Bučan, Ektor Dimissianos, diStruktura, Marko Ercegović, Angelos Gavrias, Nilbar Güres, Peter Herendi, Gabor Kerekes, Ivan Petrović, Valentino Bilić Prcić, Katarina Radović, Aniko Robitz, Erinç Seymen, Špela Volčič, Ivan Zupanc.

 

Kustosi: Gulsen Bal (Turčija), Miha Colner & Dejan Sluga (Slovenija), Saša Janjić (Srbija), Hercules Papaioannou (Grčija), Balint Szombately (Madžarska), Sandra Vitaljić (Hrvaška),

 

FOTONIČNI TRENUTKI / PHOTONIC MOMENTS, salon sodobne fotografije vzhodne in jugovzhodne Evrope, je letna skupinska razstava mladih in vzhajajočih izbranih avtorjev iz tega geografskega področja Evrope, ki delujejo na področju sodobne avtorske fotografije. Izbor je utemeljen z nacionalnim ključem, zato o njem odločajo posamezni nacionalni selektorji, ki se menjajo vsako leto. Letos se predstavljajo umetniki in kustosi iz šestih držav (Grčija, Hrvaška, Madžarska, Slovenija, Srbija in Turčija). Ob razstavi je izšel pregledni razstavni katalog!

 

FOTONIČNI TRENUTKI / PHOTONIC MOMENTS tudi v letošnjem letu velja za uradno razstavo 3. razširjenega festivala Mesec Fotografije, ki zajema področje celotne Slovenije, programski fokus pa zajema dežele vzhodne in srednje Evrope. Festival se tako uradno odpre z otvoritvijo te razstave v Cankarjevem domu, v torek 22. oktobra 2008. Kot reprezentativna razstava festivala pa naslednje leto gostuje v nekaterih metropolah omenjene regije in širše. Upamo, da bomo s projekti kot sta razstava Photonic Moments in festival Mesec Fotografije pripomogli k temu, da se začne v sodobno kreativno fotografijo vlagati več sredstev, tako v javnem kot privatnem sektorju. Z odpiranjem prireditve v mednarodno dimenzijo želimo povečati možnosti za prisotnost avtorjev iz regije tudi na širšem mednarodnem prizorišču. Pomembno vlogo v teh prizadevanjih igrajo naši tuji partnerji, mdr. organizacija Cultural City Network / Kulturvermittlung Steiermark iz Graza, ki letos že tretjič podeljuje nagrado v obliki enomesečnega bivanja s štipendijo in možnostjo samostojne razstave.