logo-mini

Prepovedano plakatiranje. Zgodba o Buldožerju

8. 9.-14. 10. 2016
Vetrinjski dvor, Maribor

 

Repriza pregledne razstave ob štiridesetletnici ustanovitve skupine Buldožer in izdaji njene debitantske plošče Pljuni istini u oči.

Buldožer predstavlja enega najbolj prepoznavnih kulturnih fenomenov na prostoru Slovenije in bivše Jugoslavije, ki je pomenil skrajen odklon od tedanje popularne in tudi rock glasbe. Obenem je kolektiv posegel tudi onkraj same glasbe in v svoje žive nastope vključeval teatralne, performativne in literarne elemente, ki so bili integralni del njihovega celostnega izraza. V svoji plodni ustvarjalni karieri je Buldožer postavil temelje t. i. kontrakulturi, saj je v svojem ustvarjanju z veliko mero humorja in ironije naslavljal rigidni ideološki ustroj, moralizem malomeščanstva in trdno zasidrane družbene konvencije, zlasti v (popularni) kulturi in umetnosti. V puritanskem navalu ločevanja med visoko umetnostjo in popularno kulturo so namreč tudi plošče Buldožerja dobile etiketo »šund«.

Razstava se osredotoča na vizualni segment delovanja skupine. Prikazane so dokumentarne in režirane fotografije, video posnetki in grafični izdelki, ki so pomembno soustvarjali njeno celostno podobo. Na drugi strani razstava, ki jo bo pospremila tudi publikacija, zaobjema širše dogajanje na kulturno-umetniškem ter pop-kulturnem področju v Ljubljani in Sloveniji v 70. letih, torej v času in kontekstu, iz katerih je izšla tudi skupina Buldožer.

Na razstavi med drugim sodelujejo fotografi in sopotniki skupine kot so Igor Antič, Janez Bogataj, Vojko Flegar, Jure Jančič, Zvone Kukec, Tomaž Lunder, Miro Mele, A. Milačić, Marjan Paternoster, Matjaž Prešeren, Goran Pavelić Pipo, Željko Stojanović, Tone Stojko, idr.

[foto: Tone Stojko, Buldožer, 1978]