RDEČA: BARVA SPOLA V VIDEOIZSEKIH

14. maj - 11. junij 2010

Kuratorica: Evelin Stermitz.
Sodelujoče umetnice: Barbara Agreste (IT/UK), Ana Grobler (SLO), Michelle Handelman (USA), Kika Nicolela (BR/USA), Suzy Okamoto (BR/USA), Duba Sambolec (SLO/NOR), Iris Selke (DE), Evelin Stermitz (A/SLO).

Rdeča kot superiorna barva je skozi zgodovino, kulturo in vero pridobila različne pomene v svoji simboliki. Na splošno je z rdečo barvo povezana dvojnost pomenov, ki so razpeti med življenje in smrt. Kot destruktivno in nevarno jo povezujemo z agresivnostjo pa tudi z vitalnostjo in močjo, z ognjem, krvjo in ljubeznijo, pa zopet nasprotno z agonijo, s hudičem in peklom, prostitucijo in spolnostjo. Rdeča se lahko pojavi kot žaljiva in vsiljiva, barva jeze in hkrati ljubezni. V svojem bistvu rdeča simbolizira močna čustva, globoke nagone in impulze. V odnosu do žensk ta močna in premetena barva postane barva spola v okviru različnih kontekstov. V izbranih video delih so predstavljeni simbolni ženski pogledi na različne pomene in predstave o rdeči barvi.

Videa Flux, avtoric Kike Nicolela in Suzy Okamoto, in Ophelia, avtorice Iris Selke, obravnavata žensko v rdeči obleki, ki jo lahko interpretiramo v povezavi s spolnostjo, žensko močjo in pogubo. V videu Airport Revisited Dube Sambolec je rdeča uporabljena v tekstovni strukturi, ki osredišči jaz ženske in katerekoli druge družbene skupine, ki ni dovolj zastopana ali pa je zatirana in spregledana znotraj socialnih struktur in jezika. Video Rain Barbare Agreste obravnava kri kot simbol v kontekstu življenja in smrti. Ana Grobler v videu Superultra s kritično percepcijo artikulira tematiko menstruacije. Kika Nicolela v Ecstasy Poem v počasnem posnetku primerja dva obraza iste ženske (igralke Liv Ullmann), ki hkrati gledata v kamero. V eni polovici kadra je portret mlade ženske, ki je na vrhuncu svoje lepote, v drugi polovici pa na njenem portretu že vidimo sledove staranja. Michelle Handelman v videoperformansu Folly & Error prikaže dve ženski, ki se v skupnih rdečih spodnjicah, kot eno samo telo, gibljeta skozi pokrajino v obskurni koreografiji. Red Velvet, delo Evelin Stermitz, simbolizira abstraktne konotacije rdeče barve v kontekstu samega medija in uporabe/zlorabe moči in seksualnosti.

Več o razstavi: Kolektiva - spletna stran

Produkcija: Zavod Kolektiva
Koprodukcija: Društvo/galerija Photon

Projekt podpira: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo