ROMAN BEZJAK: SOCIALISTIČNI MODERNIZEM

17. maj - 19. junij 2013

Otvoritev razstave in pogovor: petek, 17. maj ob 19. uri

19.00: pogovor z Romanom Bezjakom in Matevžem Čelikom, direktorjem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje & predstavitev istoimenske monografije, ki je lani izšla pri založbi Hatje Cantz.

20.00: otvoritev razstave

Roman Bezjak (1962, Ptuj - Hamburg) je fotograf in predavatelj fotografije na univerzi v Bielefeldu v Nemčiji, kjer živi že od svojih otroških let.

V seriji Socialistični modernizem, ki je lani izšla tudi v monografski obliki pri prestižni založbi Hatje Cantz Verlag, avtor predstavlja svoj nepristranski pogled na arhitekturo komunizma in socializma, torej na arhitekturo mestne krajine vzhodne Evrope. V zadnjih petih letih je umetnik na potovanjih po vzhodni in jugovzhodni Evropi s fotoaparatom velikega formata posnel fotografije stanovanjskih stavb, ustanov, hotelov in palač kulture od Talina in Tirane, do Dresdna do Dnjepropetrovska. Njegova serija je postala neke vrste arheologija povojnega modernizma, brez da bi nostalgično slavil nekdanji Vzhodni blok, saj v delih izpostavi izkoriščanje utopije in njen vpliv na vsakdanje življenje. Socialistični modernizem tako upodablja svet, ki mu grozi uničenje in ki deloma – recimo palača republike v Berlinu – več ne obstaja.

»V preteklih petih letih se je Roman Bezjak na preži za zgradbami, ki bi z arhitekturnega gledišča lahko veljale kot tipični primeri socialistične moderne, večkrat odpravil v vzhodno in jugovzhodno Evropo ter vzhodno Nemčijo. Tako je nastal obsežen opus, ki na svoj način prikazuje arheologijo obdobja modernizma. Stanovanjska poslopja, hotele, kulturne hrame in podobne arhitekturne objekte s funkcijo javnega značaja je v objektiv ujel nepretenciozno in disciplinirano. Ob pregledu zbirke hitro postane jasno, da arhitektura tistega časa razpolaga z istim naborom utopično navdahnjenih oblikovnih elementov, ki se razpredajo med zgradbami in subtilno nakazujejo navidezno monotonijo takratne gradnje. Bezjakove fotografije razkrivajo obrabljenost utopije in njeno sprejemanje v našem vsakdanjiku.«

Inka Schube

17. 5. - 19. 6. 2013

V sodelovanju z Goethe Institut Ljubljana.