logo-mini

STANE JAGODIČ: ODVODI FOTOGRAFIJE (1969 – 1980)

10.12. 2013 – 10.1. 2014

Jagodičeva ustvarjalna pot v polju t.i. eksperimentalne fotografije je bila dodatno prepoznana in izpostavljena leta 1973, ko je bil le-ta izbran na razstavo Nova fotografija (iz tega se je kasneje razvila manifestacija Nova F), ki je na enem mestu zbrala najpomembnejše jugoslovanske umetnike, ki se poslužujejo medija fotografije (kustosi razstave so bili: Stane Bernik, Radoslav Putar in Ješa Denegri). Četudi so njegova dela vselej temeljila predvsem na likovnih predpostavkah, je med avtorji omenjene razstave (Mirko Lovrić, Željko Jerman, Enes Midžić, Petar Dabac, itd.) prav Stane Jagodič nakazoval morda najbolj izrazito in neposredno usmerjenost v obravnavanje aktualnih družbeno-političnih tematik ter izražanje ironične in kritične pozicije do lastnega neposrednega okolja. Ta pozicija deloma izhaja iz njegovega delovanja v polju likovne satire. Jagodič je namreč redno objavljal svoje foto-kolaže v časopisih in revijah, s čemer se je deloma tudi preživljal, ter tako posegal tudi onkraj ozkega sveta visoke umetnosti.

Vsebinski poudarki njegove likovne izraznosti so usmerjeni v percepcijo človekovega uma, v pereče politične, ekonomske in družbene tematike, kot je na primer ekologija in vprašanje humanosti človeške vrste. Formalno se je navezoval na estetiko zgodovinskih avantgard ter tako skozi lastno avtorsko perspektivo aktualiziral nekdaj revolucionarne umetniške ideje. Ravno zato je Jagodičev opus pomembno zaznamoval prizorišče avtorske fotografije tako v Sloveniji kot v Jugoslaviji. V času delovanja Grupe Junij (1970-1985) je prav fotografija dodobra utemeljila njihovo cvetočo dejavnost in ob pomoči mednarodne zasedbe avtorjev Sloveniji in Jugoslaviji predstavila tedaj sveže, drugačne izrazne možnosti rabe fotografije kot enakopravne panoge vizualne umetnosti. Ker je velik del tedaj priznane domače fotografske scene vztrajal na klasičnih vzorcih dokumentarne rabe medija, je bilo delovanje Staneta Jagodiča v preteklosti nekoliko prezrto in (še) ne zadovoljivo obdelano.

Stane Jagodič (1943) aktivno deluje na različnih področjih likovne umetnosti od sredine 60. let. Kmalu po končani Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (1970) je postal eden aktivnejših in pomembnejših umetnikov v tedanji Jugoslaviji, ki je bliskovito vzpostavil prepoznavno likovno in konceptualno govorico. V svojem bogatem opusu je privzemal različne načine umetniške produkcije in se posluževal raznorodnih umetniških medijev kot so fotografija, slikarstvo, grafika, karikatura, performans, asemblaž in instalacija. Od leta 1967 aktivno raziskuje umetniško rabo fotografije in njenih kreativnih derivatov kot sta fotomontaža ali foto-kolaž. Stane Jagodič je bil so-ustanovitelj in gonilna sila Grupe Junij, umetniške platforme, ki je aktivno delovala med leti 1970 in 1985.
Galerija je zaprta med 25.12. 2013 in 2.1. 2014.