logo-mini

Svaka čas – FOTO VIST 2019

Otvoritev 10. decembra 2019 ob 19. uri.

Na ogled od 11. decembra 2019 do 17. januarja 2020

 

Svaka čas – FOTO VIST 2019 je sklop štirih dogodkov, ki tematizirajo koncept časa v različnih fotografskih praksah, od avtorske in dokumentarne do reklamne in modne fotografije. Razstave se poleg Ljubljane odvijajo še v Kranju in Velenju, v okviru bienalnega fotografskega festivala FOTO VIST ki v letošnji izvedbi predstavlja desetletje delovanja Oddelka za fotografijo VIST.

Osrednja razstava Svaka čas v Galeriji Photon bo predstavila pregled raznovrstnih avtorskih poetik, vizualnih interpretacij (avtorske, dokumentarne, reportažne in modne fotografije), pristopov in tehnik. Predstavljen bo nabor del, v katerih avtorji in avtorice bodisi raziskujejo idejo dematerializacije fotografije v digitalni dobi, bodisi obujajo stare fotografske tehnike in jih na novo oživljajo. Neobremenjeno spajanje fotografije z drugimi mediji (kombinirane tehnike fotograma, fotoknjige, prostorske instalacije, performansa, ready made objektov, projekcij, ''najdenih'' posnetkov in videa) kaže na heterogenost žanrskih in formalnih možnosti fotografije tako v umetnosti kot kreativnih industrijah, in preseganje tradicionalnega razumevanja tehnologije, tehnik in politik ustvarjalnega dela onkraj okvirov, ki se zapirajo v izolirano ustvarjanje, distribucijo in recepcijo, v smeri emancipatorne, demokratične in samoutemeljujoče prakse.

Vsebine, ki zaposlujejo avtorje in avtorice se vseskozi gibljejo med privatnim in javnim, osebnim in neosebnim, imaginarnim in realnim, konstrukcijo in dekonstrukcijo. Osredotočajo se na intimno izpovedne in (avto)biografsko pripovedi, na ontološko obravnavo fotografskega medija, na konstruiranje lastnega imaginarija in konceptualno obravnavo vsakdanjih banalnosti in lastnih obsesij ali na družbeno angažirane pripovedi in komentarje, s katerimi sistematično beležijo neposredno okolico ter družbene fenomene določenega prostora in časa. Pri vseh pa je zaznati težnjo po oblikovanju avtorsko prepoznavnega izraza.  Manifestacije časa v njihovih delih lahko iščemo in tolmačimo na različne načine: čas kot dimenzija tehničnega in tehnološkega razvoja orodij in tehnik vizualnega – fotografskega izražanja; čas kot generator razvoja vizualnih izrazov in standardov, percepcije in vrednotenja umetnosti oz. ustvarjanja; čas kot porojevanje novih in reinkarnacija starih tem in pristopov; čas kot dimenzija ustvarjalnih naporov; čas kot ustvarjalni izziv in motiv; ter nenazadnje čas kot izvor potrebe po (foto)dokumentiranju trenutka, podob časa, razvoja, družbe, vrednot in življenja.

Poleg osrednjega dogodka v ljubljanski Galeriji Photon, ki bo dopolnjen s kratkimi predavanji nekdanjih študentov Oddelka za fotografijo VIST, se razstave odvijajo še v Kranju in Velenju. Galerija Stolpa Škrlovec v Kranju gosti dialoško razstavo Površina prehoda trenutnih študentke in študenta VIST, Mine Bulić in Maria Karlovčeca, ki svoj referenčni okvir črpata iz prakse pohajkovanja ali flanerstva.  Galerija eMCe plac Velenje pa predstavlja četverico avtoric in avtorja (Nastija Fijolič, Teja Miholič, Peter Rombo in Iza Štrumbelj Oblak), ki v svojih delih preizprašujejo lastno (samo)podobo.

Vključeni avtorji/ce:

Ana Ambrož Strle, Andraž Bilmez, Domen Bizjak, Tamara Bizjak, Lisa Brunec, Filip Đurić, Peter Fettich, Karin Goljat, Lea Golob, Peter Gorenšek, Anže Grabeljšek, Anja Hrnčič, Nataša Ilec, Lea Jereb, Branka Kesser, Sara Kiršić, Tomaž Kladnik, Samanta Knapič, Katja Kosmina, Davor Kralj, Mitja Ličar, Melanie Likar, Suzana Lovrenko, Primož Lukežič, Anže Malovrh, Teja Miholič, Bojan Mijatovič, Tilyen Mucik, Nik Erik Neubauer, Saša Pahič Szabo, Žiga Palčar, Matic Pandel, Karin Pandel Repenšek, Svit Pintar, Cherie Plausteiner, Urša Premik, Bojan Radin, Lucija Rosc, Anja Roj, Matjaž Rušt, Bojan Salaj, Urša Satler, Darko Sintič, Nina Smrekar, Claudi Sovre Mikelj, Kim Šain, Urban Štebljaj, Vedran Tomšić, Jani Ugrin, Goran Vadlja Kamenjašević, Anže Vrabl, Lara Žitko, Nina Žnideršič

 

Spremljevalni dogodek:

CIKEL KRATKIH PREDAVANJ 

  1. decembra 2019 od 17. do 19. ure v Galeriji Photon

Avtorji/ce predavanj/predstavitev:

Barbar studio, Tjaša Džafič, Peter Fettich, Mario Karlovčec, Tomaž Levstek, Primož Lukežič, Bojan Mijatovič, Matko Mioč, Nik Erik Neubauer, Matjaž Rušt, Urban Štebljaj

---

Druga razstavišča:

Galerija Stolpa Škrlovec
Škrlovec 1,  4000 Kranj
11. 18. 12. 2019
Odprtje: 29. 11. 2019, ob 19. uri

Galerija eMCe plac Velenje
Šaleška cesta 3, 3320 Velenje
12. 2019 12. 1. 2020
Odprtje: 13. 12. 2019, ob 19. uri

---

Producent: Oddelek za fotografijo VIST – Visoka šole za storitve

Vodja projekta: Igor Ž. Prošič

Kuratorji: Jasna Jernejšek, Primož Lukežič, Peter Rauch, Simon Chang

 

FOTOGRAFIJE OTVORITVE

FOTOGRAFIJE CIKLA KRATKIH PREDAVANJ