Ana Čigon, Heroinat, Priština, 2015), zajem iz videa

Video večer: Ana Čigon – 25. 3. 2015

Videoprojekcija in pogovor

Video večer #21
Ana Čigon
Videoprojekcija in pogovor

Sreda, 25. 3. 2015, ob 19. uri

Na enaindvajsetem Video večeru bomo gostili domačo umetnico Ano Čigon. Predstavila bo svojo novejšo produkcijo, v kateri obravnava feministično tematiko. Nekatera dela bodo prvič javno predvajana.

Ana Čigon v svojih videih, ki občasno nastajajo v sodelovanju z drugimi avtoricami, odpira vprašanja o zgodovinjenju in reprezentaciji umetnic in drugih pomembnih ženskih osebnosti ter njihovega dela v javnem spominu. V nekaterih videih problematiko premajhne javne zastopanosti žensk širi tudi na področja drugih nevidnih in neupoštevanih družbenih skupin. Skozi dela tudi spodbuja refleksijo o tem, kako ozka skupina prebivalstva sploh ima privilegij reprezentacije v obliki javnih spomenikov in v drugih kanoniziranih kulturnih stvaritev.

PROGRAM:
Drage dame, hvala (2011), 06:22
Drage dame, hvala (2013), 12:37
Odkritje mačke v žaklju (2014–2015), 08:02
Ljubljana mesto žensk (2013), soavtorice: Teja Reba, Leja Jurišić, Barbara Kapelj Osredkar, 09:02
Heroinat (Priština, 2015), 15:41

O umetnici:
Ana Čigon je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje zaključila dodiplomski študij slikarstva in podiplomski študij videa. Končala je tudi magistrski študij Interface Cultuers na Kunstuniversitaet Linz v Avstriji. Deluje pretežno na področju videa, performansa in novih medijev. V svojih zadnjih umetniških projektih se ukvarja s feminističnimi tematikami, predvsem z vprašanjem podreprezentiranosti umetnic v umetnostni zgodovini in teoriji, podreprezentiranostjo žensk v javnih spomenikih in s pomenom problematiziranja vzorcev zgodovinjenja umetnosti.
www.anacigon.si


Program Video večer je serija mesečnih dogodkov, ki ga organizira Zavod Kolektiva v galeriji Photon, na katerih predstavljajo domačo in mednarodno videoprodukcijo po izboru vabljenih umetnikov, kuratorjev, institucij in festivalov.

Video Večer #21
Produkcija: Photon - Center za sodobno fotografijo
Koprodukcija: Zavod Kolektiva, Ana Čigon
Koordinatorici projekta: Vesna Bukovec, Metka Zupanič