Vladimir Židlicky: Artful Games

3. – 31. marec 2017

Otvoritev: 3. marca 2017 ob 19. uri
(dodaj v google koledar)

Vladimír Židlický (1945, Češka republika) je svetovno znan fotograf in umetnik, čigar delo je izjemno cenjeno med zbiratelji in profesionalnimi fotografi. Od leta 1980 se je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v najrazličnejših institucijah in zasebnih galerijah v Evropi in ZDA. Njegova dela najdemo v vrsti zasebnih in javnih zbirk, med drugim v Centre Pompidou, Bibliotheque Nationale, Maison Europeenne de la Photographie (vse v Parizu), Chalon-sur-Saone, Museum Ludwig, Köln am Rhein, Photography Museum of Charleroi, Museum of Fine Arts Houston, Museum of Modern Art New York, Museum of Modern Art San Francisco in številnih drugih.

Izbor del, ki bodo razstavljena v galeriji Photon v Ljubljani in na Dunaju pod naslovom Artful Games, pokriva zadnjih deset let Židlickýjevega ustvarjanja s poudarkom na njegovi samosvoji percepciji ženskega obraza in telesa. Židlický se je že na začetku poklicne poti osredotočal na telo kot osrednji motiv, vendar so v zadnjih letih ženske, telesa in njegovi deli dobili večji erotični naboj. Vsaka podoba se igra z domišljijo in čustvi posameznika, da bi poudarila njegovo minljivost.

Podoba kot taka je v Židlickýjevem delu bolj izhodišče, ki vodi k vizualno veliko bolj dodelani umetnini. Svoje serije gradi na spajanju slikarskih, risalnih in starih fotografskih tehnik: srebrov bromidni print, ferotipijo, ambrotipijo, pobarvane pozitive in kombinirane tehnike. S poznavanjem omenjenih tehnik umetnik povečuje estetsko dimenzijo svojega dela, v katerega vključuje še pretanjeno uporabo svetlobe in toniranje. Avtor manipulira in predeluje originalni negativ, pri čemer uporablja različne postopke, kljub temu pa ostaja zvest vzajemnemu prepletanju posameznih struktur. Njegove podobe so igrive in hkrati čustvene in melanholične, vsaka zase predstavlja sofisticirano koreografijo telesa in narave.

www.zidlickyvladimir.eu

FOTOGRAFIJE Z OTVORITVE RAZSTAVE