Alen Ožbolt: Ceci n’est pas une photographie

Prostori fotografije / Na, nad, pod, čez fotografijo

8. 9. - 9. 10. 2015

Na razstavi z naslovom Ceci n'est pas une photographie. in podnaslovom Prostori fotografije / Na, nad, pod, čez fotografijo avtorja Alena Ožbolta bodo predstavljena dela, ki se navezujejo na rabo fotografskega medija in na različne načine njegovega vstopanja v umetnikovo delo. Na razstavo bodo umeščena tako dela iz časa, ko je bil avtor še del tandema VSSD (Veš slikar svoj dolg), kot iz obdobja njegovega samostojnega delovanja, vse do novejših stvaritev iz let 2009-2014.

Ožboltovo vizualno ustvarjanje ima izhodišče v »prostorski sliki«, kjer prevladujeta trodimenzionalnost in ambientalnost slike oziroma slikarstva, ter v vpeljevanju prostorske in časovne kategorije v percepcijo gledalca. Čeprav umetnik fotografije nikoli ni uporabljal kot svoje primarno izrazno sredstvo, je le-ta v njegovem delu vselej igrala pomembno vlogo.
Njegova dela se tako pogosto posvečajo raziskovanju kompleksnih odnosov med umetniških delom in njegovo (fotografsko) podobo in, izhajajoč iz njene predmetnosti, generiranju novih pomenov fotografije. V ta sklop sodi delo Incubus - Z vseh 4 strani (2010-2013), kjer fotografija postane del prostorske instalacije, ter delo Igra (ženska, avto in denar) (2002, v sodelovanju s fotografom Bojanom Salajem), kjer likovne ideje raziskuje skozi fotografijo oziroma je le-ta edina pričevalka, da je to delo sploh obstajalo. V delu Photo graph (2003), kjer avtor na fotografije intervenira z različnimi mešanimi tehnikami, se zrcali ne le eksperimentiranje z različnimi mediji, temveč tudi razmislek o ontologiji podobe in o tem, kaj so ''gradniki'' oblike.

Alen Ožbolt (1966) je vizualni umetnik, ki ustvarja v različnih medijih in tehnikah. Študiral je na akademiji v Zagrebu in Ljubljani, kjer je tudi diplomiral, kasneje pa je bil gostujoči umetnik na San Francisco Art Institute (SFAI). V obdobju 1984-1995 je delal v skupini VSSD (Veš slikar svoj dolg), nato pa od leta 1996 samostojno. Od leta 2007 je profesor za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer živi in dela.

www.alenozbolt.si