logo-mini
copyright and courtesy by Daniel Miller
copyright and courtesy by Daniel Miller

FORBIDDEN WHISPERS. LAIBACH AND NORTH KOREA

Nathalie Daoust, Martin von den Driesch, Daniel Miller, Jørund Føreland Pedersen,  Matjaž Tančič, Jure Tepina, Jean Valnoir
Otvoritev 6. september ob 20h
6. september - 16. oktober 2018

 

Skupina Laibach je avgusta 2015 v Severni Koreji nastopila na dveh zaporednih koncertih v Pjongjangu ob 70. obletnici osvoboditve korejskega polotoka. Morten Traavik, norveški režiser, aktivist in umetnik, je takrat s skupino Laibach posnel dokumentarni film z naslovom Liberation Day / Dan osvoboditve, ki je premiero doživel v začetku leta 2017. Na turneji in ob snemanju filma pa je nastalo tudi precej fotografskega gradiva – tako dokumentarnega kot izvirno avtorskega – ki ga s tem projektom predstavljamo tuji in domači publiki (od slovenskih fotografov je bil v ekipi Jure Tepina).

Vendar pa ta razstavni projekt presega nabor dokumentarnega gradiva iz ozadja koncertne ekspedicije in snemanja filma. Posnetki, nastali ob tej priložnosti, prinašajo ogromno podob iz vsakodnevnega življenja ljudi in krajev, ki so na Zahodu redko videne. Severna Koreja je namreč še zmeraj težko dostopna, zlasti pa je izjemno težko v tej deželi fotografirati, saj potrebuješ dovoljenje za praktično vsak posnetek. Zlasti budno spremljajo gibanje in ravnanje tujcev, ki sicer pridobijo turistični vizum, vendar mora biti vsakršno snemanje vnaprej dogovorjeno. Seveda Laibach ne bi bili Laibach (tukaj mislimo na vso ekipo), če bi se teh pravil striktno držali. Ob iznajdljivosti članov ekspedicije je tako nastalo precej izvirnih posnetkov, ki do sedaj še niso bili javno prikazani in bodo nedvomno vzbudili zanimanje širše javnosti.

Podnaslov razstave je Laibach IN Severna Koreja, kar pomeni, da na tej razstavi ne gre zgolj za Laibach. Drugi del razstave bo namreč sestavljen iz fotografskega gradiva, ki je v S. Koreji nastal ob nekih drugih prilikah, predvsem pa kot rezultat vztrajnosti in pragmatičnosti treh profesionalnih in umetniških fotografov, ki so uspeli v zadnjih letih dobiti dovoljenja za vstop in fotografiranje v Severni Koreji. To so: slovenski fotograf Matjaž Tančič, kanadska avtorica Nathalie Daoust in nemški fotograf Martin von den Driesch. Njihovi posnetki Severne Koreje izkazujejo ne samo izvirne avtorske pristope, pač pa tudi izvirne tehnične izvedbe.

 

Video prispevek v oddaji Kultura RTV SLO

Fotografije otvoritve