logo-mini

14 x 14 – Pregled Podonavske regije

Fotografski pogledi posameznikov

24. maj – 15. junij 2017

Otvoritev: v sredo, 24. maja ob 19. uri
(dodaj v Google koledar)

Sodelujoči umetniki: Ivan Bazak (UA), Pavel Brăila (MD), Alexandra Croitoru (RO), Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová (SK), István Csákány (HU), Biljana Djurdjević (RS), Igor Grubić (CR), Pravdoliub Ivanov (BG), Magdalena Jetelová (CZ), Julian Palacz (AU), Lazar Pejović (ME), Tadej Pogačar (SI)

Kuratorka: Regina Hellwig-Schmith

Poseben gost: Christian Schnurer

Podonavska regija je sestavljena iz 14 držav, ki v Evropi tvorijo večplastno makroregijo. Skupno 26 del 14 sodobnih, mednarodno priznanih kiparjev, slikarjev, instalacijskih in medijskih umetnikov pa tudi fotografov, izraža njihove predstave o utopiji, resničnosti, življenjskih izkušnjah, domu in domovini. Njihov »način gledanja« oziroma perspektiva skozi fotografski aparat ni samo posredovanje umetniškega izraza skozi objektiv fotoaparata, ampak ponuja in razkriva različne poglede na deželo, iz katere prihajajo.

14 x 14 – Pregled Podonavske regije spodbuja gledalca, da postane tolmač umetniškega dela: povabljeni ste, da gledate umetnost kot okvir, v katerem si lahko sami izberete za interpretacijo na primer Podonavsko regijo kot evropsko ali globalno resničnost ali kot vizijo, ki omogoča srečevanje in razmišljanje o prostoru ali kraju. Donumenta vzpostavlja koncept »14 x 14« s tem, da daje umetnikom možnost, da prevzamejo odgovornost za svoja sporočila s ciljem ustvarjanja novih resničnosti. Podonavska makroregija se tako predstavlja kot ogromen laboratorij, v katerem je mogoče razumeti, prevpraševati in na novo osvetliti drugačne poglede ter izvirne za-misli.

Regina Hellwig-Schmid, kuratorka in umetniška direktorica donumente, ena najpomembnejših in najvplivnejših kulturnih akterjev v Podonavski regiji, je povabila 14 umetnikov, da s fotografskim delom podajo osebno videnje svojih držav, skupnosti in življenj sonarodnjakov.

Vsak umetnik je za razstavo prispeval dve fotografiji. Njihove naslednje postaje so Cetinje (Črna gora), Osijek (Hrvaška), Pilsen (Češka) in preostale, še ne obiskane države Podonavske regije.