logo-mini

Predstavitev knjige. Goran Bertok: Requiem

Sreda, 21. oktobra ob 20. uri

 

Vabljeni na promocijo knjige in pogovor z Goranom Bertokom in Matejem Sitarjem, avtorjema nedavno objavljene dvojne knjižne izdaje z naslovom Requiem. Ta vključuje dve izmed najbolj prepoznavnih Bertokovih fotografskih serij – Obiskovalci in Post Mortem. Knjiga je izšla pri domači založbi The Angry Bat.

Requiem predstavlja dva najbolj prepoznavna ciklusa umetnika in fotografa Gorana Bertoka, ki se je v preteklih 25. letih kontinuirano posvečal beleženju in upodabljanju človeškega telesa v vsej svoji krhkosti, ranljivosti in minljivosti.

Goran Bertok, Obiskovalci, 2004-2010

Bertok se je v zgodnejšem obdobju osredotočal zlasti na ustvarjanje režiranih mitoloških prizorov, na motive ranjenih teles ter nekonvencionalnih spolnih praks, nato pa je storil radikalni korak naprej v raziskovanju človeškega telesa, kar ga je pripeljalo skrajnega konca – fizične smrti. Pri tem ga zanimajo tako širši družbeni in kulturni aspekti dojemanja le-te, kot tudi neposredno soočenje z razpadajočo materijo. Bertok je tako eden izmed peščice sodobnih fotografov, ki se v svojem delu pogosto poslužuje motivike posmrtne fotografije.

Do 31. oktobra je v Galeriji Photon na Dunaju na ogled razstava Goran Bertok: Body and Flesh.

Goran Bertok (1963) je diplomiral iz novinarstva na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani. Od leta 1990 kontinuirano deluje kot samostojni umetnik in fotograf. Živi in deluje v Ljubljani.