Fotonična šola predstavlja pomembno novost v programu Galerije Photon. Gre za izobraževalno platformo, ki ponuja edinstveno izobraževalno izkušnjo. Med mnogimi prijavljenimi je žirija izbrala deset mladih fotografov, ki so prepričali s svojo izvirnostjo, ambicijo in predanostjo mediju. Ti imajo priložnost, da se učijo neposredno od mednarodno priznanih strokovnjakov, ki delujejo na področju avtorske in kreativne fotografije.

Prvi masterclass je vodil dr. Roberto Muffoletto, izredni profesor za medije na Reich College of Education in urednik spletnega portala Vasa Project. Drugi masterclass, ki je potekal konec  junija, pa je pripravil Roman Bezjak, dekan visoke šole za uporabno umetnost iz Bielefelda ter priznani avtorski fotograf, sicer slovenskega rodu. Potek masterclassa si lahko ogledate na tej povezavi.

V nadaljevanju programa Fotonične šole bo v začetku septembra potekal naslednji masterclass z dr. Stepanko Bieleszovo, vodjo oddelka za fotografijo Muzeja za moderno umetnost v Olomucu. Dr. Bieleszova bo ob razstavi češke avantgardne fotografije v Galeriji Photon posebno pozornost namenila avantgardnim pristopom v fotografiji v širšem srednje-evropskem prostoru. V septembru je za udeležence šole predvidena še tridnevna ekskurzija na Dunaj, ki bo vključevala udeležbo na portfolio review-u ter obisk nekaterih javnih in zasebnih fotografskih galerij.