logo-mini
BALÁZS DEIM,

Razstava Balázsa Deima na festivalu Photodays Rovinj

Zmagovalec Photonovega natečaja Drugačni svetovi 2018 se je  v maju 2019  predstavil na festivalu Photodays Rovinj s svojo zmagovalno serijo Vesolje.  

Fotografska serija Vesolje je najnovejše delo Balázsa Deima in je bila dokončana leta 2017. Projekt, ki povezuje svetove čutnega zaznavanja, domišljije in osebnih spominov, ponovno ovrednoti vsakdanje predmete in kraje na način, da se nam le-ti zazdijo kot dokazi potovanj v vesolje. Pri tem pa ne skriva znamenj vsakdanjosti in izvirnih funkcij predmetov. Tako so podobe vesolja, ustvarjene iz preprostih predmetov, kot dokumentacija zasebnega in notranjega potovanja, ponovno postavljene v kontekst.

Balázs Deim, Space step

Balázs Deim, Space step

 

Projekt združuje pojem játék (pomen: igrati se, igra, igrača) s pojavi nostalgije in hrepenenja po daljnih deželah. Slike aktivirajo številne pojasnjevalne plasti koncepta, ki sega od igrač, igranja in otrokovega univerzuma, vse do ustvarjalnega procesa eksperimentiranja, kar je skrajna značilnost del Balázsa Deima. Po eni strani pričajo fotografije o neskončnosti otroške radovednosti o vesolju in nenehne želje po odkrivanju neznanega. Po drugi strani pa se z nostalgijo obračajo nazaj k preteklosti, kjer se globoko v podzavest zasidrani trenutki in kraji razkrijejo kot resnični ali namišljeni spomini na neko igrišče, podobe stare revije ali na filmski tednik iz obdobja Hladne vojne. Nekatere slike delujejo kot poklon fotografom, ki so vplivali na perspektivo Balázsa Deima. Primerki iz dotične zbirke, podnaslovljene z »flashback«, navajajo delo avtorjev Imreta Drégelyja in Gáborja Kerekesa.

Réka Deim