Jaka Babnik: Holy Land

 

Otvoritev: 26. januar ob 19. uri

 

Razstava Holy Land predstavlja novo celostno delo domačega fotografa Jake Babnika, ki v svoji avtorski praksi vizualno analizira sodobne družbene fenomene. Tokrat se osredotoča na politično vlogo in vpliv poglavarja rimokatoliške cerkve v tranzicijski Vzhodni Evropi.

Od konca 70. let naprej je papež v očeh množičnih medijev in posledično javnosti postal ena osrednjih globalnih javnih osebnosti z ogromnim političnim vplivom. Babnik je tako obiskal in dokumentiral številne prostore, ki so v preteklih treh in pol desetletjih gostili njegov obisk, in se posvetil zbiranju in analiziranju promocijske ikonografije tovrstnih dogodkov. V svoji izvorni funkciji običajno opusteli prostori so tako neposredno soočeni s spominskim podobjem teh skrajno popularnih in s politično konotacijo obremenjenih dogodkov. S tem avtor odpira nekatera temeljna vprašanja o vlogi papeške države pri velikih ideoloških in političnih prelomih v svetu v preteklih desetletjih in o privzemanju skrajno populističnih propagandnih taktik, ki so iz vsakega papeževega premika in dogodka ustvarile spektakel globalnih razsežnosti.

Jaka Babnik (1979) je diplomiral iz sociologije in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Od leta 1996 deluje kot samostojni umetnik, fotograf, snemalec in filmar, ki je posnel zajetno število fotografskih serij in filmov o slovenski sekjterski sceni. V obdobju 1998-2006 je bil urednik fotografije pri slovensko-hrvaški reviji Pendrek, nakar je v obdobju 2006-2009 urejal revijo Kontejner. Leta 2006 je posnel glasbeni dokumentarni film Listen to Srečna mladina. Deluje kot fotograf, kurator in založnik, ki se je uveljavil s številnimi odmevnimi projekti kot je Art of Asphalt (skupaj s Sergejom Vutučom) in fotografskimi serijami kot sta We Are Dogs! (2009) in Jebodrom (2014). Od leta 2012 vodi (skupaj z Boštjanom Pavletičem) neodvisno fotografsko založbo Rostfrei Publishing. Živi in deluje v Ljubljani.

Razstava bo na ogled do 24. februarja 2017!

www.jakababnik.com