26. – 29. 9. 2019

Galerija Photon letos ponovno razstavlja na mednarodnem umetniškem sejmu Vienna ContemporarySejem, ki se ostredotoča na predstavitev sodobne umetniške scene srednje Evrope, se lahko pohvali s selekcijo več kot 100 galerij iz 25 držav. Vabimo vas, da obiščete našo stojnico na sejemskem razstavišču v Marx Halle.

 

Fotografije razstavnega prostora Galerije Photon

PREDSTAVLJENI UMETNIKI

Vanja Bučan, Sequences of Truth and Deception, 2015-2019

Vanja Bučan, Sequences of Truth and Deception, 2015-2019

Vanja Bučan

Vanja Bučan (1973) je mednarodno uveljavljena slovenska fotografinja, ki živi in dela v Berlinu. Diplomirala je na Kraljevi akademiji lepih umetnosti v Haagu, na oddelku za dokumentarno fotografijo, kjer pa se je že med študijem odmaknila od dokumentarnega žanra in se usmerila v inscenirano fotografijo. Preden se je posvetila fotografiji, je študirala sociologijo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in se aktivno ukvarjala z okoljskim aktivizmom, kar se kaže tudi pri zastavljenih projektih v njenem opusu. Fotografijo vidi namreč kot odprt medij, v katerem lahko izrazi svoj pogled na družbo in s tem povezano kritiko. S predelavo svojih fotografij in z njihovim umeščanjem v inscenirane kompozicije prikazuje dekonstruirano, večplastno realnost, ki se v njenih vizualno bogatih delih meša s fikcijo. Na sejmu bodo razstavljena njena dela iz serije Looking for Sadiq in Sequences of Truth and Deception.

Bálint Szombathy, Motion pictures, Telephotographs, 1980-82

Balint Szombathy, Motion pictures, Telephotographs, 1980-82

Bálint Szombathy

Bálint Szombathy, v Vojvodini rojeni (1950) konceptualni umetnik, je eno ključnih imen bivše jugoslovanske pa tudi madžarske umetnosti. Njegova praksa je vključevala široko paleto umetniških dejavnosti, od vizualne poezije, procesne umetnosti, land arta in performansa do konceptualne umetnosti. Nase je že kmalu opozoril s performativnimi projekti, kot sta Sledovi (Subotica, 1970) in fotoperformans Bauhaus (Novi Sad, 1971), predvsem pa je zaslovel s tematiziranjem socialistične realnosti v projektih, kot je Lenin v Budimpešti (1972), ko je po koncu prvomajske proslave po ulicah madžarske prestolnice provokativno nosil Leninov portret. Leta 1969 sta s Slavkom Matkovićem ustanovila skupino Bosch + Bosch, ki je predstavljala platformo neoavantgardnih umetnikov iz Vojvodine, Srbije in Madžarske. Na sejmu bodo razstavljena njegova dela iz serije Motion – pictures. Telephotographs, 1980-82.

Peter Koštrun, Premonition, 2016

Peter Koštrun, Slutnja, 2016

Peter Koštrun

Peter Koštrun (1979, Ljubljana) je eden izmed najbolj prepoznavnih slovenskih fotografov mlajše generacije. Trenutno uči na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2007 tudi diplomiral. Kot vodja smeri fotografija se je v prvih letih poučevanja posvetil razvoju stroke in njene vpetosti v širše akademsko okolje. Od leta 2003 redno razstavlja tako kot doma kot tudi v tujini. Kot mojster krajinske fotografije je poznan predvsem po motiviki praznih in zapuščenih pokrajin, ter po prefinjenem izboru kadra in svetlobe. Ne zanimata ga zgolj dokumentarna dimenzija krajine, saj do žanra pristopa na konceptualni način. V njegovih delih je zajeta diskretna atmosfera, ki nam daje občutek, da njegove podobe zajemajo nekaj večjega in celo nesmrtnega. Na sejmu bodo razstavljena njegova dela iz serije Slutnja.