11. – 16. 7. 2019

Galerija Photon ponovno sodeluje na mednarodnem sejmu umetniške fotografije Photo Basel.

Vabimo vas, da v času največjega tedna umetnosti na svetu – Art Week in Basel, obiščete našo stojnico na sejmu Photo Basel, ki bo tudi tokrat potekal na centralni mestni lokaciji v prostorih Volkshaus Basel.

Ob izbranih delih omenjenih umetnikov bosta uradno predstavljeni tudi najnovejši monografiji Branka Lenarta in Rudolfa Sikore.

PREDSTAVLJENI UMETNIKI

Branko Lenart, Handwork

Branko Lenart

Branko Lenart je mednarodno priznani umetnik in fotograf, rojen leta 1948 na Ptuju, ki pa je šest let kasneje s starši emigriral v bližnjo Avstrijo. Leta 1968 je postal član graškega umetniškega društva Forum Stadtpark, med leti 1972 in 1978 je opravljal študij pedagogike v Gradcu. Branko Lenart je soustanovitelj in nekdanji predsednik (1994 – 2007) Kulturnega društva Člen 7 / Pavlove hiše. Do leta 2007 je bil dejaven je bil kot predavatelj za fotografijo na Višji državni šoli za umetnost in oblikovanje v Gradcu (1979 – 2007) in na Visoki strokovni šoli Joanneum v Gradcu (1996 – 2003). Od leta 1968 kontinuirano prireja samostojne in skupne razstave v Avstriji, Sloveniji in mednarodnem prostoru. Na sejmu bodo razstavljena njegova dela iz serije Handwork.

Marko Lipuš, 26 Kratzungen

Marko Lipuš

Marko Lipuš je avstrijski fotograf slovenskega porekla. Rojen je 26. julija 1974 v Železni Kapli / Eisenkappel v Avstriji. Leta 1999 je zaključil študij fotografije na FAMU v Pragi in še istega leta postal fotograf na Dunajskem Umetnostno-zgodovinskem muzeju (Kunsthistorisches Museum). Od 2000 do 2002 živel in delal v Londonu in Milanu, od leta 2003 kot samostojni fotograf živi in dela na Dunaju v Avstriji. Za svoja dela je prejel število nagrad kot so: St. Leopold Peace Prize for Art v Austriji (2010); OPUS Photography Award (Jury Recognition Award), v Nemčiji (2011); Bank Austria Art Award za serijo Babica, v Avstriji (2015), ter ponovno Bank Austria Art Award (za serijo Scratchings Blue, v Avstriji (2018). Na sejmu bodo razstavljena njegova dela iz serije 26 Kratzungen.

Rudolf Sikora, Alone with Photography

Rudolf Sikora, Alone with Photography

Rudolf Sikora

Rudolf Sikora sodi že od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja med najbolj izvirne predstavnike slovaške vizualne umetnosti. V obdobju normalizacije v nekdanji Češkoslovaški je bil dejaven na neformalni umetniški sceni. V svojem delu je izhajal iz lastne sinteze “nove senzibilnosti” in konceptualnega razmišljanja in jo pozneje obogatil s pobudami postmoderne. S temo globalne civilizacije in svetovne ekološke grožnje se je ukvarjal med prvimi umetniki v Evropi. Sikora je z uporabo diagramov, besedil, klicajev ter s fotografijo in fotomontažo razvil lasten način metaforičnega razmišljanja. Na sejmu bodo razstavljena njegova dela iz serije Alone with Photography.

Bálint Szombathy, Motion – pictures. Telephotographs, 1980-82

Bálint Szombathy, Motion – pictures. Telephotographs, 1980-82

Bálint Szombathy

Bálint Szombathy, v Vojvodini rojeni (1950) konceptualni umetnik, je eno ključnih imen bivše jugoslovanske pa tudi madžarske umetnosti. Njegova praksa je vključevala široko paleto umetniških dejavnosti, od vizualne poezije, procesne umetnosti, land arta in performansa do konceptualne umetnosti. Nase je že kmalu opozoril s performativnimi projekti, kot sta Sledovi (Subotica, 1970) in fotoperformans Bauhaus (Novi Sad, 1971), predvsem pa je zaslovel s tematiziranjem socialistične realnosti v projektih, kot je Lenin v Budimpešti (1972), ko je po koncu prvomajske proslave po ulicah madžarske prestolnice provokativno nosil Leninov portret. Leta 1969 sta s Slavkom Matkovićem ustanovila skupino Bosch + Bosch, ki je predstavljala platformo neoavantgardnih umetnikov iz Vojvodine, Srbije in Madžarske. Na sejmu bodo razstavljena njegova dela iz serije Motion – pictures. Telephotographs, 1980-82.